Trda vezava
536 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2018
Založba:
ISBN: 9789610500513

35,10 

Slavno županstvo v Koprivi : zgodovina iz turna sv. Elije

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

39.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,90 

VAŠA CENA

35.10 €

35,10 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Trda vezava
536 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2018
Založba:
ISBN: 9789610500513

Monografija pravzaprav obsega dve knjižni enoti: kritično izdajo dokumentov iz arhiva nekdanje krajevne občine Kopriva na Krasu s spremno študijo in dopolnitev knjige Kraški kruh o tamkajšnjih kamnolomih in kamnarjih, ki je izšla leta 2016. V prvem delu je objavljeno občinsko arhivsko gradivo od srede 19. stoletja, ko je bila občina ustanovljena, do začetka prve svetovne vojne.

Umeščeno je v takratno politično in upravno-pravno ureditev avstrijskega Primorja in osvetljeno s pravnimi predpisi, ki so urejali različna področja delovanja občin. Številni dokumenti z raznovrstnih področij v občinski pristojnosti so navedeni v zvestem prepisu, ostali pa v povzetkih. Drugi del vsebuje nova odkritja o občinskem kamnolomu in krajevnih kamnarjih. Pomemben novum je oris apneničarske dejavnosti s poudarkom na kastavskih apneničarjih, ki so v 19. stoletju prihajali žgat apno na območje Koprive. Na koncu so preglednice o koprivskih družinah, županih, duhovnikih, učiteljih, ledinskih imenih in še čem ter slovar starinskih in narečnih izrazov. S tako pestro vsebino je knjiga še en pomemben prispevek h krajevnemu in regionalnemu zgodovinopisju, pravni zgodovini in zgodovini kamnarstva na Krasu.

Uvodoma je v knjigi opisana nenavadna zgodovina tega občinskega arhiva, ki je bil po sili razmer kar sedemdeset let skrit v zvoniku cerkve sv. Elije v Koprivi in končno shranjen v koprski pokrajinski arhiv. Glavni del knjige vsebuje obsežno občinsko gradivo od srede 19. stoletja, ko je bila občina ustanovljena, do začetka prve svetovne vojne leta 1914. Umešča ga v takratno politično in upravno-pravno ureditev avstrijskega Primorja ter osvetljuje s številnimi pravnimi predpisi, ki so urejali različna področja delovanja krajevnih občin, tako da v nekaterih pogledih prikazuje tudi širše razmere v Primorju in v avstro-ogrski monarhiji.
Številni dokumenti so navedeni v zvestem prepisu po črki, ostali pa glede na vsebino in pomen v krajših ali daljših povzetkih. Praviloma so predstavljeni po časovnem zaporedju, v nekaterih primerih pa tudi v tematsko zaokroženih sklopih skozi več let. Iz njih so razvidna številna področja delovanja občinske uprave: od izvajanja krajevnih policijskih pristojnosti, domovinskih, cerkvenih in vojaških zadev, šolske problematike, občinskih volitev in reševanja vaških sporov do plač in bere občinskih služabnikov, skrbi za ubožce in bolnike, gospodarjenja z občinskimi posestmi, sestavljanja letnih proračunov in obračunov stroškov in dohodkov, vzdrževanja cest, preskrbe z vodo itd. Najbolj obširno in s številnimi zanimivimi podrobnostmi so obravnavani gradnja občinskih vodnjakov in šolskega prizidka, ki je bil nujen za ustanovitev samostojne ljudske šole v Koprivi, delitev občinskih pašnikov, pogozdovanje občinskih parcel ter delovanje krajevnega bralnega in pevskega društva Zarja.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

5.00 €

5,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.