Mehka vezava
196 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2018
Založba:
ISBN: 9789619379196

26,01 

Med resničnostjo in fikcijo

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

28.90 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,89 

VAŠA CENA

26.01 €

26,01 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Mehka vezava
196 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2018
Založba:
ISBN: 9789619379196

Monografija obravnava vprašanja književne avtobiografije, tj. žanra, ki ga ni mogoče v celoti opredeliti niti kot "zgodovino" niti kot "zgolj fikcijo". V uvodnem poglavju zato avtorica smiselno predstavi vprašanja razmerja med stvarnostjo in domišljijo v povezavi z avtobiografsko književnostjo in opozarja na izmuzljivost žanrske opredelitve avtobiografije.

Metodološko je pristop večsmeren: povezuje teorijo medbesedilnosti, sistemsko in empirično literarno vedo, teorijo literarnega diskurza in naratologijo. Osrednje vprašanje teorietičnega dela je razmerje med avtobiografijo in fikcijo – torej med avtobiografsko stvarno snovjo in njeno literarizacijo; pri tem predstavi več možnih kriterijev za opredeljevanje pričevanjskega proznega žanra, ki se nanašajo na uporabo jezika, temo ter položaj avtorja in pripovedovalca.
V analizi pripovedne proze skuša avtorica na podlagi podrobnega branja besedil izluščiti očitne snovne prvine, ki izhajajo iz življenja avtoric, ter vrednostne in idejne plasti, ki avtobiografsko snov nadgrajujejo (npr. uporniškost, nekonvencionalnost, doživljanje moškega in njegove oblastnosti, družbena kritičnost, zaznamovanost, spolna in nacionalna identiteta ter stereotipizacija spolnih vlog). Avtorica pri tem prebrano tudi kritično vrednoti in opozarja na najpomembnejše slogovne poteze te ali one pisave. V sklepnem delu analizirana besedila, ki tako ali drugače prikazujejo "identiteto in oblike konstrukcije ženskega subjekta", avtorica še tipološko razvrsti v nekaj značilnih skupin glede na funkcijo avtobiografskega v njih, obliko oz. istovetnost avtorice, pripovedovalke in glavne osebe pripovedi ter vrsto diskurza v tej vrsti pripovedi.
Knjiga je pregled sodobne literarne teorije v povezavi z avtobiografijo, hkrati pa prinaša podrobne vpoglede v dela izbranih avtoric; kot taka je dragocen študijski pripomoček za vse, ki jih zanima tako splošna teorija književnosti kot avtobiografija in "ženska pisava"; vsekakor kakovostna knjiga, ki si zasluži najširši krog strokovnih bralcev….prof. dr. Igor Saksida.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

29.00 €

29,00 

VAŠA CENA

20.00 €

20,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.