Mehka vezava
316 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2019
Založba:
ISBN: 9789610501510

18,90 

Leksikalna sinonimija v sinonimnem slovarju slovenskega jezika

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

21.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,10 

VAŠA CENA

18.90 €

18,90 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
316 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2019
Založba:
ISBN: 9789610501510

Monografija Leksikalna sinonimija v Sinonimnem slovarju slovenskega jezika prinaša leksikografski pogled na razmerje med leksikalno sinonimijo, kot živi v variantnih ubeseditvah individualnih vsebin, in pomenskim jezikovnim opisom, kot ga omogoča prikaz sinonimov v slovarskem priročniku. Delo temelji na slovaropisnih izkušnjah, kot jih je omogočila izdelava Sinonimnega slovarja slovenskega jezika (2016), vsebinsko pa teži k prikazu splošnih slovaropisnih dejstev, udeleženih pri izdelavi sinonimnega slovarja kot tipa slovarskega priročnika.

Osrednji del monografije predstavljajo poglavja, v katerih so predstavljeni slovaropisni postopki pri izdelavi SSSJ. Uvodno poglavje (Leksikalna sinonimija: jezikovna danost, tema v jezikoslovju, vsebina slovarja) ima poleg tega namen precizirati specifičnost slovaropisnega prikaza leksikalne sinonimije v razmerju do leksikalne sinonimije kot jezikovne danosti znotraj ubeseditvene variantnosti. Opisana je specifična vloga slovarske zasnove pri sinonimnem slovarju s stališča njegove tipološke določenosti v primerjavi z razlagalnim slovarjem. S predstavitvijo temeljnih določil iz zasnove SSSJ pa je ponazorjeno, kako se vloga slovarske zasnove sinonimnega slovarja uresničuje v praksi. V poglavju o pripravi gradiva za SSSJ (Gradivo za SSSJ) in poglavjih o ugotavljanju in slovarskem opisovanju medleksemskih pomenskih razmerij za SSSJ (Sinonimna razmerja v SSSJ: ugotavljanje, opisovanje, ponazarjanje in Slovaropisna strukturiranost leksikalne sinonimije v SSSJ) je razvidno, kako se v neposredni pripravi slovarja povezujeta leksikološka teorija in leksikografska praksa. V nadaljevanju so opisane prilagoditve in izpopolnitve, ki so bile opravljene za spletno objavo SSSJ na portalu Fran (Dopolnitve SSSJ v spletni objavi). Prikazane so zamisli, kako bi se lahko obvestilnost SSSJ sproti dopolnjevala in posodabljala znotraj obstoječega koncepta in katere konceptualne razširitve omogoča obstoječa zasnova (Prihodnje dopolnjevanje in vsebinske širitve SSSJ). Prikaz temeljnih leksikografskih postopkov dopolnjujeta poglavji o jezikovnotehnoloških spremljevalnih delih pri knjižni objavi in nato pri spletni objavi (Tehnološka podpora pri izdelavi SSSJ in Od slovarske baze v formatu XML do objave SSSJ na portalu Fran). Monografijo zaključuje dokumentarni prikaz zgodovine nastajanja SSSJ (Zgodovina nastajanja SSSJ).
Praktični namen monografije je, da prinaša prikaz ozadja, na katerem so se sprejemale slovaropisne odločitve v zvezi s SSSJ, kar naj bi omogočalo, da se v prihodnje ta slovarski priročnik ustrezno dopolnjuje. S tem, ko monografija ob primeru SSSJ neposredno prikazuje povezavo med leksikološkim védenjem o leksikalni sinonimiji in praktičnimi postopki v slovaropisju, govori tudi splošno o razmerju med jezikovno resničnostjo, ugotovljivo v besedilnih uresničitvah, in zmožnostih slovaropisja, ki ima nalogo to resničnost uporabno uprizarjati v slovarskih priročnikih. S tem monografija izpolnjuje vlogo splošnega leksikološko-leksikografskega priročnika in se v slovenističnem slovaropisju pridružuje prizadevanjem, da se praktično slovaropisno delo povezuje s pomenoslovno utemeljenim razmišljanjem, ki naj dani slovarski priročnik ustrezno umesti v širši (tj. ne zgolj uporabnostno omejeni) okvir razmišljanja in védenja o jeziku.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

38 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,80 

VAŠA CENA

34.20 €

34,20 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.