Mehka vezava
382 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2019
Založba:
ISBN: 9789610501992

17,10 

Prostomorfemskost v slovenščini

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

19.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,90 

VAŠA CENA

17.10 €

17,10 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
382 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2019
Založba:
ISBN: 9789610501992

Namen obravnave je predstaviti in opredeliti. katere besed(ic)e nastopajo v vlogah prostih morfemov, na katere polnopomenske besede se ti prosti morfemi navadno pomensko in skladenjsko navezujejo in kakšna in kolikšna je vloga prostih morfemov v slovenščini. Na vsa ta vprašanja vsaj do neke mere odgovarjajo obstoječi slovnični in slovarski priročniki, za prepoznavanje in razumevanje prostih morfemov pa je verjetno koristna ciljna obravnava, ki skuša čim bolj celovito zaobjeti pojav prostomorfemskosti v slovenščini. Namen te obravnave je tudi do neke mere usmeriti nadaljne slovnične in slovarske predstavitve prostih morfemov v čim bolj jasno prepoznavanje pojava prostomorfemskosti. Ta pojav namreč do neke mere rahlja meje leksemov in odločilno vpliva na pomenska in slovnična razmerja med leksemi, s tem pa sogradi in sooblikuje slovensko skladnjo.

Delo je pionirsko, saj za slovesnki jezik do sedaj še ni bilo tako izčrpno predstavljene problematike prostomorfeskosti, in sicer tako z vidika morfosintakse (slovnični opis) kot slovarskega prikaza. Največji doprinos dela je zagotovo slovarski del, ki ni dobrodošel le zaradi spoznavno-opisne funkcije, pač pa predvsem zaradi njegove poučevalne (šolske) vloge. Tu je mišljeno tako poučevanje slovenščine kot prvega in kot drugega/tujega jezika. Upati je, da bo pričujoči slovar še razširjen in posledično vključen v Slovar slovenskega knjižnega jezika. ( Mojca Smolej).
Pričujoča monografija ima teoretsko in aplikativno vrednost. V teoretskem smislu za prostomorfesko problematiko upošteva ustrezno slovensko jezikovno tradicijo (bajec, Breznik), ki jo sopostavlja ob bok sodobni domači (Toporišič, Vidovič Muha, Dular) in protistavno skllicevalno tudi na številne češke, slovaške in ruske teoretike. Avtorica s tolikšne širine in s primeri argumentirano razpravlja o vidikih prostih morfemov, ki se kažejo – in ne nazadnje – tudi izkristalizirajo v prepletu oblikoslovnih, skladenjskih, besedotvornih in frazeoloških pristopov. Prav ta večplastni vidik kaže njeno odlično poznavanje, ki se odraža tudi v aplikativnem smislu, ko skozi prizmo teorije daje napotila za slovarsko obravnavo te problematike. (Irena Stramljič Breznik).
Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

9.90 €

9,90 

REDNA CENA:

25.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,50 

VAŠA CENA

22.50 €

22,50 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.