Mehka vezava
390 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2001
Založba:
ISBN: 9789616262323

18,03 

Bralno dejanje

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

20.03 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,00 

VAŠA CENA

18.03 €

18,03 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
390 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2001
Založba:
ISBN: 9789616262323

Wolfgang Iser spada med imena, ki so neločljivo povezana s širjenjem recepcijskih teorij v literarni vedi, zlasti z zgodnjo fazo, ki se je začela pred dobrimi tremi desetletji na konstanški univerzi. Recepcijska usmeritev ni nastopala kot strnjena šola z enotnimi teoretičnimi temelji, temveč kot skupek ne čisto natančno opredeljenih sorodnih teženj, ki družijo raziskovalce dokaj različnega teoretično-metodološkega porekla od fenomenološkega, formalističnega, strukturalističnega, literarnopsihološkega, sociološkega, komunikološkega do literarno- in kulturnozgodovinskega. Iser je v nasprotju z drugim uglednim predstavnikom recepcijske teorije H. R. Jaussom postavil v ospredje literarno delo oziroma tisto, s čimer delo nagovarja, deluje na bralca in ga usmerja.

Iserjeva domena torej ni zares teorija recepcije literature kot pri Jaussu, marveč teorija učinkovanja literature. Iser pravi, da lahko literarno besedilo razvije svoj učinek šele takrat, ko ga beremo; besedilo vsebuje torej nekakšen učinkovni potencial, ki se aktualizira v bralnem procesu. Prek opisa bralnega procesa se nam pokažejo elementarne operacije, katere sproža besedilo v bralčevem vedenju, ko sprejema in predeluje napotke, da bi konstituiral smisel. Tako povzroča besedilo estetski učinek, ki pa zahteva predstavne in zaznavne dejavnosti bralca in ga je zato treba analizirati v dialektični triadi besedila in bralca ter interakcije med njima. Bralno dejanje kot teorija učinka se ne izgublja v popolnih abstrakcijah, ampak ponuja konkretne primere oziroma ponekod prav ti primeri razvijajo nekatere pomembne teoretične ideje.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.