Trda vezava
176 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2021
ISBN: 9789612359980

10,00 

Neoliberalizem in teorije države: politika, ekonomija, družba

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
VAŠA CENA

10.00 €

10,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Trda vezava
176 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2021
ISBN: 9789612359980

Knjiga Neoliberalizem in teorije države: politika, ekonomija, družba predstavlja kritično refleksijo različnih teorij države, ki so se razvile v zadnjih desetletjih in ki na različne načine obravnavajo odnos med državo in neoliberalizmom.

Izhajajoč iz marksistične politične teorije in kritike politične ekonomije, avtor v knjigi analizira dve vrsti teorij države: 1. neoliberalne teorije države, ki so normativne teorije države in ki so jih razvijali neoliberalni teoretiki s ciljem, da pokažejo, kako mora delovati država, da bi postala neoliberalna država; 2. teorije neoliberalne države, ki so razlagalne teorije države in ki so jih razvijali po z namenom, da razložijo, kaj se je spremenilo v delovanju države, da sedaj lahko dejansko govorimo o neoliberalni državi. V tem okviru avtor kritično reflektira neoliberalni normativni teoriji države dveh ključnih neoliberalnih teoretikov: Friedricha von Hayeka in Miltona Friedmana; ter tri razlagalne teorije neoliberalne države: različne teorije konkurenčne države, teorijo Wolfganga Streecka o transformaciji države po krizi 2008 (teorija države dolga in konsolidirajoče se države) ter teorijo Wendy Brown o podjetizaciji delovanja države v neoliberalizmu. V posebno kategorijo sodi teorija Mariane Mazzucato, ki jo avtor umesti na presečišče neoliberalne teorije države in teorije neoliberalne države. Skozi analizo in primerjavo avtor pokaže na ključne ontološke predpostavke, omejitve in pomanjkljivosti vseh obravnavanih teorij ter poudari potrebo po oblikovanju novih teorij države v novih pandemičnih in post-pandemičnih pogojih.

»Knjiga Neoliberalizem in teorije države: politika, ekonomija, družba Marka Hočevarja je pomembno novo delo zelo obetavnega mladega politologa, ki v slovenski sociološki in politološki prostor prinaša temeljit in kritičen pregled vidnejših starejših (a še vedno zelo vplivnih) in novejših teorij države. Knjiga je zelo smiselno časovno in vsebinsko kontekstualizirana z ozirom na še vedno prisotno in ukoreninjeno pandemijo, ki je zajela svet marca leta 2020. Vloga države v pandemiji je bila tako v slabih kot dobrih vidikih izjemno vidna, zato je umestitev knjige v ta kontekst izvrstna odločitev«.

(doc. dr. Tibor Rutar)

»Knjiga Neoliberalizem in teorije države je izjemnega pomena za razvoj slovenske politologije in tudi družboslovja, kajti gre za prvo analizo teorij države v slovenskem akademskem polju, v kateri so predstavljene, razložene in kritično reflektirane najnovejše teorije države. Knjiga predstavlja tudi zelo pomemben doprinos k razvoju slovenskega politološkega in širše, družboslovnega, konceptualnega aparata, kajti v knjigi najdemo tudi slovenske prevode nekaterih novih konceptov na področju teorije države«.

(zasl. prof. ddr. Rudi Rizman)

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

90.00 €

90,00 

REDNA CENA:

19.80 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,98 

VAŠA CENA

17.82 €

17,82 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.