Jezik: slovenski jezik
Število strani: 290
Vezava: broširano
Leto izida: 2004
Založba:
ISBN: 9789616271691

14,65 

Zaton ameriške moči

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

REDNA CENA:

16.27 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,62 

VAŠA CENA

14.65 €

14,65 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 290
Vezava: broširano
Leto izida: 2004
Založba:
ISBN: 9789616271691

Od druge svetovne vojne naprej je ameriška svetovna hegemonija temeljila na kombinaciji gospodarske učinkovitosti, politične prevlade, ki so jo priznavale ameriške zaveznice v Evropi in Aziji, ter na vojaški superiornosti. Danes se ameriška gospodarska učinkovitost sooča z endogenimi težavami finančne likvidnosti, predvsem pa z močno konkurenco zahodnoevropskih zaveznic, Japonske in "azijskih tigrov". Zato tudi ameriška politična prevlada ni več tako zelo samoumevna niti pri njenih tesnih zaveznicah. Kar danes ostaja, je nesporna ameriška vojaška premoč. Toda, če Združene države tako zelo vojaško in obveščevalno prevladujejo, kako se je lahko sploh zgodil 11. september? Ta je zgolj "metafora" za dogajanja, ki so se začela desetletja poprej, pravi Wallerstein, in bodo trajala še nekaj naslednjih; to obdobje pa lahko označimo kot čas zatona ameriške moči.

Wallerstein je prepričan, da so sedemdeseta leta prejšnjega stoletja začetek konca ameriške dominacije v svetovnem kapitalističnem redu, kar je sovpadlo s porazom v Vietnamu. ZDA niso več zmogle ohranjati, kaj šele širiti svoje svetovne prevlade; od sedemdesetih let naprej si predvsem prizadevajo, da bi erozija njihove moči v svetovni ekonomiji in vojaški moči ne bi bila prehitra. Če drži, da ZDA v ekonomskem in političnem smislu izgubljajo svetovno hegemonijo, ohranjajo jo le še v vojaški premoči, ali to pomeni, da bodo poskušale zaustavljati erozijo ekonomsko politične moči s pomočjo jedrskih konic? Kakšna pa je hegemonija, ki se mora uveljavljati na militarističen način? Je sploh še hegemonija?

Razvoj, ki se nakazuje po 11. septembru, je v tem smislu videti dramatičen; politični odgovor ZDA so varnostne politike discipliniranja lastnega prebivalstva in vojaški posegi za podreditev držav in regij, ki jih želijo neovirano upravljati. Kulturna strategija, ki naj legitimira nasilje, je ideološka interpelacija zahodnega sveta v "civiliziranost" ; če se bodo ZDA še naprej nanašale na preostanek sveta z unilateralnim prepričanjem, da so prinašalke civilizacije in demokracije, potem dejansko stopamo v obdobje globalnih konfliktov, pravi Wallerstein.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.