Trda vezava
348 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2020
ISBN: 9789612359645

22,50 

Univerza in država. Pravna analiza družbenega položaja univerze

REDNA CENA:

25.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,50 

VAŠA CENA

22.50 €

22,50 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Trda vezava
348 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2020
ISBN: 9789612359645

Knjiga je sporočilo o velikem razkoraku med ustavno zagotovljeno in dejansko avtonomnostjo univerze v veljavnem pravnem redu RS ter resničnem življenju, pa tudi o tem, da se v danem pravnem okviru le stežka vzpostavljajo razmerja verodostojnega partnerstva med univerzo in državo, kar je pogoj za udejanjanje njene družbene odgovornosti. Prek analize odločb ustavnega sodišča in rednih sodišč je nanizana vrsta primerov pravne nekonsistentnosti in ustavne neskladnosti visokošolskega zakona, ki je s prek 30 novelami in številnimi ustavnosodnimi razveljavitvami pokrpan do nevzdržne nepreglednosti.

V knjigi je tudi vrsta predlogov za premostitev pravnega nelagodja, v katerem se je v zadnjih 30 letih znašla slovenska univerza in s tem slovenska znanost. Poleg nujne posodobitve visokošolskega zakona v novi, normativno blažji in sodobnejši zasnovi, je utemeljeno sprejetje posebnega zakona o univerzi, ki ji vzpostavlja položaj samostojne ustanove najvišjega kulturnega pomena, partnerice državi ter jo razbremeni preživele in za avtonomno osebo javnega prava povsem neprimerne oblike državnega zavoda.

Vedno nove novele ZViS poglabljajo napačno konceptualno kontinuiteto z zdajšnjo močno prenormirano zasnovo visokošolskega zakona. Treba je pripraviti in sprejeti zakon o univerzi in ne v nedogled dopolnjevati preživelega ZViS, ki ureja vse terciarno izobraževanje že skoraj 30 let. Dokler bo univerza statusnopravno de facto državni zavod in s tem del upravne hierarhije države ter ne od države avtonomna ustanova, ki deluje po načelih prirejenosti in partnerstva z državo, ne more biti celostno udejanjeno ustavno načelo o avtonomnosti državnih univerz.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.