Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 307
Velikost: 135 x 200 mm
Leto izida: 2012
Založba:
ISBN: 9789612570460

21,80 

Breme črnega človeka

KATEGORIJA: ,

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

REDNA CENA:

23.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,20 

VAŠA CENA

21.80 €

21,80 

98 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 307
Velikost: 135 x 200 mm
Leto izida: 2012
Založba:
ISBN: 9789612570460

Naslov knjige Breme črnega človeka (s podnaslovom: Afrika in prekletstvo nacionalne države) je odgovor na Kiplingovo poemo Breme belega človeka, v kateri avtor pojasnjuje, kaj je »dolžnost« belcev: da vladajo neevropskim ljudstvom in jih kulturno »razvijajo«. Avtor Basil Davidson v njej raziskuje dediščino imperializma v Afriki in propad postkolonialnih nacionalnih držav.

Eric Hobsbawn je za knjigo Breme črnega človeka rekel, da je to izjemno pomembna knjiga, »ki ne govori zgolj o Afriki, temveč o etničnosti, o nacijah in o problemu, kako kjer koli na svetu živeti skupaj v družbi«.

Avtor raziskuje dediščino imperializma v Afriki in propad postkolonialnih nacionalnih držav (kruti diktatorski režimi, množična revščina in še večji prenos bogastva v industrializirani svet). Krizo pripiše temu, da so države slepo prevzele evropske modele vodenja in zanikale svojo preteklost. Tribalizem je bil po njegovem v Afriki pogosto dober in je vplival na nastanek naprednih civilnih družb, ki sta jih spodkopali tuja vladavina in imperialna delitev.

Rešitev vidi v »taki ali drugačni politiki participacije« (Ekonomska skupnost zahodnoafriških držav, Konferenca za južnoafriško sodelovanje) in se zavzema za »participatorne strukture v širokem regionalnem okviru«.

Zanimive so primerjave vzrokov afriške krize z vzroki v Srednji in Vzhodni Evropi od 1918 do danes.

O avtorju:

Basil Davidson (1914-2010) je bil britanski novinar in zgodovinar, eden najbolj vplivnih afrikanistov, napisal je več kot 20 knjig o afriškem kolonializmu in gibanjih za osvoboditev. Zanimivost: med drugo svetovno vojno je bil vodja skupine za posebne operacije za Jugoslavijo in je preživel velik del časa med jugoslovanskimi partizani (glej Davidsonov članek v prilogi). O tem je napisal tudi knjigo Partisan Picture.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

19.90 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,99 

VAŠA CENA

17.91 €

17,91 

97 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.