Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 172
Velikost: 135 x 20
Leto izida: 2023
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789619509623

29,99 

Kocbek, Pahor, Jančar in Udba

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

28.50 €

29,99 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 172
Velikost: 135 x 20
Leto izida: 2023
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789619509623

Knjiga obravnava tri zelo vidne osebnosti, ki jih je ‘spremljala’ Udba: Edvarda Kocbeka, Borisa Pahorja in Draga Jančarja. Avtor analizira vzroke za zalezovanje. V prologu (Udba za začetnike) jedrnato prikaže genezo Udbe, njenih metod in sredstev.

V Prologu, ki nosi naslov Udba za začetnike pisatelj razkrije na “anatomski” način, temelječ na desettisočih straneh pregledanega arhiva, zgodovino slovenske tajne politične policije (ponarodelo Udba), njena sredstva in metode. Poda tudi nekaj zanimivih primerov udbovskega zalezovanja, šikaniranja in državega kriminala. To je dosedaj najbolj izdelan splošni pogled na Udbo v slovenski publicistiki in literaturi.

V prvem poglavju: Edvard Kocbek – obdelava Bohinjski izvemo, kako ga je Udba zalezovala od leta 1944 (takrat še kot OZNA) in vse do njegove smrti in celo preko nje. Pisatelj podrobno opiše tudi udbino spremljanje njegovega umiranja.

V naslednjem poglavju Boris Pahor – obdelava Jambor nam pisatelj razgrne neverjetno udbovsko spremljanje Borisa Pahorja, ne samo ko je prihajal v matično domovino, ampak, kako so ga zalezovali in prisluškovali v Trstu, kjer so se tajno sprehajali, kot da bi bili v Ljubljani.

V zadnjem poglavju Drago Jančar – obdelava Skupaj izvemo, kdaj so začeli tajni policaji spremljati novinarja in pisatelja Draga Jančarja in kako so ga spravili v zapor. Pisatelj osvetli tudi udbovsko zalezovanje Jančarja, v času ko je sodeloval pri rojevanju Nove revije in pozneje v njenem delovanju.

V Epilogu pisatelj pred bralca razgrne slovenski kulturni genocid (množično uničevanje udbovske in druge režimske dokumentacije): kdo je to naročil, kdaj in kako se je uničevalo.

O avtorju:

Igor Omerza, rojen v Ljubljani, magister ekonomskih znanosti, je bil član vodstva oporečniškega Odbora za varstvo človekovih pravic in aktiven politik po propadu socializma v Sloveniji. Takoj po osamosvojitvi je bil generalni direktor SDK, nato poslanec v parlamentu in ljubljanski podžupan.
Zadnja leta se posveča predvsem pisanju knjig. Do sedaj je objavil 18 knjig, nekatere je možno brati tudi v nemškem, hrvaškem in angleškem jeziku. Večinoma piše o naši tajni komunistični politični policiji.

Še več informacij o knjigi.

Recenzija knjige v Družini.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.