Jezik: slovenski jezik
Število strani: 100
Vezava: broširano
Založba:
ISBN: 9789616635035

Soška fronta 1915 - 1917

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

10.85 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,08 

VAŠA CENA

9.77 €

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 100
Vezava: broširano
Založba:
ISBN: 9789616635035

K raziskovanju obdobja prve svetovne vojne je Tolminski muzej, ki poleg dokumentarnega gradiva hrani tudi premično dediščino soške fronte, pristopil že pred leti.

V dolino Soče, danes poznano po naravnih lepotah in bogati kulturni dediščini, je bila zo dprtjem soške fronte pahnjena množica vojakov različnih narodnosti. V njim nepoznanem, največkrat neprizanesljivem naravnem okolju, so bili prisiljeni živeti in se boriti za preživetje. O njihovem vojaskem vsakdanu, trpljenju in odrekanju nam danes pričajo le še ohranjeni dokumenti, zapisi, pričevanja ter predmeti, ki jih hranijo muzeji in zasebni zbiralci v svojih zbirkah. Občasne priložnostne razstave pa so prava priložnost za to, da se predmete in gradivo predstavi širši javnosti ter tako ohranja spomin na številne, tudi tragične človeške usode. Na ta način predstavljeni davni dogodki, ki so se odvijali v času I. svetovne vojne in ki so vplivali na številna življenja, so sprejeti vedno bolj z zanimanjem. Zelimo si, da bi tudi razstava v Tolminskem muzeju privabila k ogledu in spodbudila k razmišljanju o naši evropski preteklosti.

Razstava Tolminskega muzeja leta 2005 z naslovom „Tolminsko mostišče" je dala poudarek na zasebnih zbirkah. Sledila je izdaja dveh obsežnih publikacij z istim naslovom. Tokrat pa razstava v Tolminskem muzeju prikazuje slikovno gradivo in predmete, ki jih je muzej z donacijo pridobil v letu 2006 in jih prvič predstavlja javnosti. Skozi gradivo, ki so ga udeleženci vojne na Soči ohranili in skrbno čuvali in nato to skrb prevzeli njihovi sorodniki, spremljamo pripoved treh avstro-ogrskih vojakov: Franza Aignerja, Klemensa Melicherja in Eugena Krausa – Lazareviča. Obiskovalec dobi vpogled v vojno morijo na Soči, sobivanje vojakov z lokalnim prebivalstvom ter kako so si vojaki skušali popestriti vojni vsakdan. Slikovno gradivo namreč nazorno prikaže življenje na tolminskem delu soškega bojišča, pomembne strateške točke, ki jih po zaslugi njenih braniteljev sovražnikom ni uspelo zavzeti, vendarza ceno številnih izgub življenj na obeh straneh fronte. Da je bilo to bojišče v primerjavi z bojišči na zahodni fronti še bolj kruto, je poskrbela tudi narava. Se danes se mnogi obiskovalci, ki hodijo po poteh soške fronte, čudijo, kako in kje so vojaki bivali in se morali bojevati. Sorodniki padlih, tu pokopanih vojakov pa se pogosto vračajo na območje nekdanjega bojišča z željo, da bi se jim poklonili. Gradivo za razstavo so prispevali: sestri Maria Dorothea Huf-Melicher in Philomena Orlik-Melicher, Richard Aigner in Tanja Bojovič. Vsem iskrena hvala za darovano gradivo in gradivo predano za namen razstave.

mag. Damjana Fortunat Cemilogar, avtorica razstave

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

15.00 €

REDNA CENA:

25.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,50 

VAŠA CENA

22.50 €

VAŠA CENA

20.31 €

REDNA CENA:

19.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,90 

VAŠA CENA

17.10 €

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.