Mehka vezava
119 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2016
Založba:
ISBN: 9789616201650

7,20 

Spišem eno povest

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

8.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 0,80 

VAŠA CENA

7.20 €

7,20 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Mehka vezava
119 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2016
Založba:
ISBN: 9789616201650

Pričujoči teksti, fotografije in dokumenti so povezani s spominom na dogodke, kraje in usodami Bricev in Brik, v katerih se zrcalijo glavne karakteristike posameznih akterjev. Predstavljenih je 6 spominskih zapisov posameznikov. Začenjajo se s spomini Oskaraj Reye, verjetno nastalih na podlagi doživljanja samega avtorja, ki je služil kot vojak v Judemburgu, in podatkov, ki jih je dobil od domačinov iz Kozane. v Zapiskih so poleg prevladujočega lika slovenskega – briškega vojaka na fronti predstavljene tudi manj podrobno opisane udose domačinov, ki so se uspeli izogniti begunstvu v Italiji, in tistih, ki so to doživeli.

Podroben opis začetka vojne in potovanja skupine beguncev iz Kojskega do mesta Cimini in po desetih mesecih v Vilanovo je predstavljen v naslednjem spominskem zapisku Frančiške Oblak iz Kojskega. Zapiski so bili zaradi svoje izpovednosti že predstavljeni na razstavi in objavljeni v istioimenski knjigi Brestje in Kojsko: upravni in kulturni center Brd do 1945. sledijo trije krajši zapiski posameznikov, ki so vojno doživljali kot civilisti, vsak na svojem domu. Anton markočič je zapisal spomine na svoje otroštvo v Slapniku, od fronte sicer oddaljenem in odmaknjenem delu Brd, ki ej služil za počitek in okrevanje italijanskih vojakov. Dora Obljubek je opisala prihod in sožitje z italijanskimi vojaki v Višnjeviku, v sosednjem Gradnem pa je vikar Janez Podobnik sprva v nemški kurzivi, vidno v strahu pred italijanskimi vijaki, zapisoval novice in opažanja v glavnem v povezavi z vojaškimi dogodki na fronti ter s prihodi novih italijanskih oddelkov v Gradno. Berilo zaključuje najobsežnejši sklop zapiskov Bruna Podveršiča, ki na nek način predstavljajo izjemo. Avtor ni sam doživel prve svetovne  vojne, saj je bil rojen leta 1926. O njej sta mu pripovedovala njegov oče in stric ter številni posamezniki, ki jih je v okviru službovanja pa tudi kako drugače spoznal po drugi svetovni vojni. Vsak sklop uvaja krajša predstavitev avtorja, saj imajo skoraj vsi že svoje bibliografije v Primorskem slovenskem leksikonu in še kje drugje. Iz spominskih zapisov odsevajo različni pogledi in doživljanje enakih situacij: sobivanje z italijanskimi vojaki je bilo za enega sožitje, za drugega prisila, vendar je potekalo sorazmerno dobro, za tretjega pa trajajoča "nočan mora". Le-to nam kaže, da lahko posamezniki na različen način dojemajo in doživljajo isto situacijo. Zapisani spomini dokazujejo tudi dejstvo, da se – kot že omenjeno – spominjanje spreminja skozi čas skupaj s spremembami v družbi in usodami posameznikov v njej. Kljub vsemu nam podrobno branje spominov pokaže pogled v črno-beli sliki ene in druge strani, ki je kot življenje samo daleč od enostavnih opredelitev dobro ali slabo, kriv ali nekriv.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.