Jezik: slovenski jezik Št. strani: 173
Vezava: broširana
Leto izida: 2008
ISBN: 9789619050781

Teologija Primoža Trubarja

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Jezik: slovenski jezik Št. strani: 173
Vezava: broširana
Leto izida: 2008
ISBN: 9789619050781

Deset let po smrti profesorja Teološke fakultete Jožeta Rajhmana so izšle izbrane njegove najpomembnejše raziskave o teologiji Primoža Trubarja, ki zaokrožajo podobo Trubarjeve teologije, kakor je nastajala v njegovih delih od nastanka prve slovenske knjige leta 1550 do izdaje celotnega prevoda Nove zaveze leta 1582.

Rajhman v izbranih teoloških raziskavah predstavlja razvoj zgodovinskih dogodkov v slovenskem in širšem evropskem kulturnem prostoru, na katere je vezan izid prve slovenske knjige Katekizem iz leta 1550, in naslednja Trubarjeva dela teološke ter splošno kulturne vsebine. Primož Trubar je bil vitalno vpet v evropske kulturne in verske tokove in je v svojem sicer verskem in teološkem programu ustvaril pogoje za razvoj slovenske teološke misli v razgibanem 16. stoletju, pri čemer je treba poudariti, tako Rajhman, da je ustvaril svojevrstno "trubarjansko" smer znotraj evropske reformacije. Poglavitni verski tokovi evropskega 16. stoletja so vplivali na razvoj Trubarjeve teologije, tako švicarska struja reformatorjev, zwinglijancev, kalvinistov in Luthrov vpliv, kar pa je ustvarilo pogoje za svojevrsten vznik slovenske reformacije 16. stoletja. Poseben poudarek je na samem razvoju Trubarjeve teološke misli med leti 1550 in 1575, od nastanka prvega katekizma do Katekizma z dveima izlagama. V svoji teologiji je Trubar hotel ohraniti ravnovesje med skrajnostmi znotraj protestantizma, presodil pa je tudi, kaj potrebuje slovenski človek njegovega časa, in je tako prek zavračanja čaščenja svetnikov in poudarjanja razlik med novo in staro vero, za katero se je sam odločil, začrtal meje med protestantizmom in katolicizmom v slovenskem prostoru. Tako je Trubar že leta 1557 ustvaril svoj ‘slovenski’ teološki pogled, ko je zasnoval dolgi predgovor Ena dolga predguvor. Teologija je postala del njegovega celotnega pastoralnega načrta, tudi ko je odgovarjal svojim nasprotnikom ter pred „praznoverjem“ varoval svoje vernike. Z dolgim predgovorom (1557) je utemeljil in zagovarjal svoja teološka stališča, ki so v tedanjih razprtijah znotraj protestantizma bila dokaj zmerna, čeprav se je Trubar v svojem kemptenskem obdobju pa tudi pozneje, v spornih vprašanjih nagibal na bolj tolerantno Bullingerovo smer. S Katekizmom z dvema razlagama (Katehismus z dvejma izlagama 1575) je Trubar, ko se je postavil proti delovanju jezuitov v slovenskih deželah, neposredno posegel v sodobne teološke razprave, saj je s tem ustvaril nekakšen prototip polemične teologije. Gotovo je, da se je Trubar s tem, v nasprotju z Enim dolgim predgovorom, dotaknil predvsem poglavij, ki so med protestanti in katoličani povzročila največ nesoglasij, prvenstveno vprašanja o čaščenju svetnikov ter pojmovanje opravičenja in evharistije. Trubar je bil teolog vsakdanje prakse. Teološke probleme je reševal v skladu vsakdanje nuje in potrebe. V tem smislu je skušal Rajhman prikazati razvoj njegovega teološkega razmišljanja. Urednica je v monografiji pripravila tudi pregled Rajhmanovega dela s področja slovenske protestantske misli 16. stoletja in izbor literature k izbrani temi.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

15.00 €

VAŠA CENA

5.00 €

REDNA CENA:

24.90 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,49 

VAŠA CENA

22.41 €

REDNA CENA:

25.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,50 

VAŠA CENA

22.50 €

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.