NOVO
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 648
Velikost: 170 x 240 mm
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789617003697

38,00 

Z dežja pod kap in nazaj: Ljubljana–Beograd–Ljubljana, 1985–1990

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

38.00 €

38,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 648
Velikost: 170 x 240 mm
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789617003697

Celovit vpogled v dogajanja v Zvezi komunistov Jugoslavije v letih 1985–1990, ki so kulminirala v razpadu in osamosvojitvenih vojnah. Skozi oči udeleženca in podprto z izvirnimi stenogrami večinoma zaprtih sej predsedstva Centralnega komiteja. Kakor je v resnici bilo, brez revizionizma in zakrivanja dejstev.

Knjiga je neprecenljiv zgodovinski dokument. Ni naknadni zapis po spominu, temveč podroben stenogramski popis dogajanja, kakor so se dogodki dejstveno odvijali in kakor so se akterji v resnici vedli. Beremo jo, kot da bi gledali posnetek v živo. Spremljamo razvoj sporov in spopadov v vrhu Zveze komunistov, ki je »po zakonitosti zgodovinskega razvoja postala idejna in politična sila delavskega razreda in vseh delovnih ljudi pri graditvi socializma« (Ustava SR Slovenije, 1974).  Spremljamo postopno degradacijo normativnega in stvarnega zavzemanja za socializem ter razraščanje »povampirjene sle« po neizmerni oblasti pod krinko demokratičnega odločanja.

»Poskusi, da bi se ZKJ toliko prenovila in se izognila soočanju z mnoštvom strank, so propadli; skupaj z njo. In zgodilo se je neizogibno: ZK Slovenije je zapustila ZKJ, sledila ji je ZK Hrvaške, in že precej odškrnjena vrata v nove (stare) večstrankarske zgodbe so se na široko odprla,« sklene avtor.

Knjigo je simbolno naslovil »Z dežja pod kap in nazaj«. Svoj uvodni zapis je sklenil takole: »Knjiga naj bo pri roki vsakomur, ki si želi celovit vpogled v dogajanje v ZKJ med letoma 1985 in 1990. Zgodovinarjem bo olajšano delo, kajti vsa gradiva (dnevni redi sej predsedstva, Centralnega komiteja, Komisije za idejno delo, /neavtorizirani/ stenogrami), ki so sestavni del knjige, sem predal državnemu arhivu. Glede na selektivno lomastenje po arhivih, ki ga je zaslediti v ‘novih časih’, bo morda tudi kakšen ‘novodobni’ zgodovinar ob prebiranju knjige in preverjanju njene verodostojnosti z dokumenti v arhivu s stisnjenimi zobmi priznal kakšno svojo ‘zmoto’. Sodobni levičarji bodo lahko črno na belem prebrali, kaj je zaletavanje v zid in kaj je socializem. Pristaši strank ‘centra’ in ‘zmerne’ desnice (kar koli že to je) se bodo morda otresli ‘pošasti komunizma’. Vedoželjni bodo izvedeli, kaj se je dogajalo v letih razkroja Jugoslavije in prehoda Slovenije iz državnosti v državo, kdo je za to kriv in kdo zaslužen. Nikakor pa knjige ne priporočam zaslepljenim političnim vernikom, ker imajo tudi brez nje dovolj gradiva za svojo ‘agendo’.«

Knjigo problemsko zaokroža obsežna spremna beseda dr. Leva Krefta.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.