Mehka vezava
152 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
ISBN: 9789616743938

29,00 

Elda Piščanec (1897−1967)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

KATEGORIJA:

VAŠA CENA

26.10 €

29,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Mehka vezava
152 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
ISBN: 9789616743938

Države male antante so leta 1938 organizirale potujočo razstavo slikark, ki so jo gostile vse prestolnice držav zaveznic. Ljubljana jo je gostila v spomladanskih mesecih. V teh nemirnih časih so se družbene razmere hitro spreminjale in veliko večino umetnic, ki so takrat razstavljale, je zgodovina deloma ali pa kar v celoti pozabila. Med njimi je bila tudi akademska slikarka Elda Piščanec (1897−1967), rojena v Trstu, ki pa se je že kot deklica zaradi očetove službe preselila v Ljubljano. Slikarka se je slikanja učila pri Rihardu Jakopiču, Petru Žmitku, Ivanu Tabakoviću in Francetu Goršetu. Slikarstvo in grafiko je v letih 1925−1929 študirala na firenški akademiji, kjer sta bila njena učitelja Felice Carena in Celestino Celestini. Njun vpliv je čutiti tudi v Eldinem delu. Poleg Firenc je cerkveno slikarstvo študirala tudi v Parizu na zasebnih šolah slikarjev Mauricea Denisa, Georgesa Desvallièresa in Andréja Lhota. Po koncu študija se je vrnila v Slovenijo. Večinoma je živela razpeta med Ljubljano in Vinegradom (Majpiglom) pri Dobrni, v graščini, ki jo je kupil njen oče in kjer je v osami tudi umrla.

Elda Piščanec se je posvetila realizmu, ki ga je razvijala v več smereh. Slikala je predvsem krajine, tihožitja, akte, portrete in sakralne motive; veliko je ustvarjala v olju, akvarelu, risbi, grafiki, stenskem slikanju, v manjši meri, modeliranju v glini ter umetni obrti. Hrepenela je k vzvišenemu cilju, ki ji ga je predstavljala umetnost, in v ta namen se je želela osvoboditi vseh spon, ki so jo in bi jo vezale na materialen svet in odgovornosti, ki jih vpetost vanj prinese. Po zaslugi ohranjenih dnevnikov in dokumentacije smo si jo približali, pa vendar je bila njena osebnost zapletena in zaznamovana z globokimi koreninami v kulturnem ozračju takratnega časa, ki ga je doživljala samosvoje in samostojno.  S svojim delom je obogatila zakladnico umetnic nežnega spola, ki so si morale z velikim trudom ustvarjati prostor v prevladujočem moškem umetnostnem svetu.

Na razstavi je 99 slikarkinih olj, risb, grafik in akvarela, ki segajo od najzgodnejšega pa do poznega obdobja. Razstavljene so tudi slikarkine lastne podobe, ki so resne, kot bi želela prikazati tudi manj rožnato stran življenja, v kateri se prepletajo razmišljanja o najtežjih, nedoumljivih in nerešljivih vprašanjih. V predmetnih tihožitjih se je slikarka potapljala v razmišljanje o minljivosti, ki je pogosto zaposlovala njene miselne poti in jo včasih privedla tudi do melanholičnega pogleda na svet. V popolnoma drugačnem likovnem jeziku se je izražala v delih z nabožno tematiko. Bohotne oblike aktov, nastalih po modelih na akademiji, se izsušijo v asketske figure svetopisemskih pametnih in nespametnih devic, v sumarno začrtanih evangeljskih prilikah in prizorih. Te predstavljamo s grafičnimi listi, projekcijo njenih monumentalnih sakralnih del, ki so se ohranila v podeželskih cerkvicah in kratko predstavitvijo reliefa križevega pota.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

25.00 €

25,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.