Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: mehka z zavihki
Jezik: slovenski + jeziki regije + prevod v angleščino
Število strani: 143
Velikost: 200 x 260 x 10 mm
Teža: 489 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 2820-6150

15,00 

Revija Ventilator #1 – Cringe (maj 2023)

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

15.00 €

15,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka z zavihki
Jezik: slovenski + jeziki regije + prevod v angleščino
Število strani: 143
Velikost: 200 x 260 x 10 mm
Teža: 489 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 2820-6150

Ventilator je nova revija, ki jo ustvarja multidisciplinarna skupina ustvarjalcev s področja arhitekture, oblikovanja, fotografije, scenografije, znanosti in umetnosti. Fokus njihovega raziskovanja predstavlja prostor, znotraj katerega iščejo posamezne pereče točke – teme, ki jih obravnavajo kritično in konstruktivno. Tema prve številke je: cringe.

V luči geopolitičnih trenj, vprašanj kulturnih identitet in okoljskih sprememb se tema skupnega prostora izkazuje kot ena prioritetnih točk razmisleka in diskurza v sodobnem svetu. Multidisciplinarna skupina ustvarjalcev s področja arhitekture, oblikovanja, fotografije, scenografije, znanosti in umetnosti je zato v preteklem letu oblikovala nov medij Ventilator, ki prostor obravnava kot celostno, a večplastno in venomer spreminjajočo se javno dobrino.

Ventilator ustvarja prepih v prostoru: teme ustvarjanja in apropriacije, oblikovanja ter načrtovanja, bivanja, sobivanja, ustvarjanja, delovanja in koncipiranja prostora zato naslavlja s številnih, pogosto med seboj nasprotujočih si vidikov. Obenem tudi prostor same revije jemlje kot prostor kontinuiranega in kritičnega premisleka ter poskuša zamajati dogmatske predstave o uveljavljenih načinih izjavljanja v ustaljenem formatu revije, še posebej revije o prostoru.

Nova revija geografsko in kulturno naseljuje prostor Balkana ‒ natančneje, ozemlje nekdanje Jugoslavije. Trideset let po razpadu nekdanje skupne države se sprašuje, kako prisotna je še vedno podedovana skupna identiteta in kaj pomeni danes živeti in ustvarjati na tem področju.

Cilj revije je odpreti dialog in spodbuditi prepleteno mrežo povezav na kulturno fragmentiranem, a hkrati sorodnem ozemlju, ob tem prevpraševati lastno mesto in pozicijo v okviru tega ozemlja ter v praksi udejanjati načela radovedne in kritične zaveze translokalnosti.

Vizija revije se odraža tudi v odločitvi za večjezičnost: revija izhaja v jezikovni shemi, ki je kombinacija jezikov avtorjev prispevkov in angleškega jezika ‒ jezika, ki je splošen in povezovalen.

Revija vabi pisce iz strokovnih krogov in splošne kulturne javnosti iz Slovenije ter regije, da spodbuja nova kulturna in sociološka povezovanja. Revija je zato večjezična, pri čemer praviloma prevladuje slovenski jezik. Prispevki so objavljeni v jeziku avtorja. Vsakemu prispevku je priložen prevod v angleški jezik, ki je nevtralen in splošno razumljiv. Prispevki, ki niso v slovenskem jeziku so v prvi vrsti namenjeni bralcem iz druge jezikovne skupine. Revija vabi k branju bralce iz Slovenije, katerim so primarno namenjeni prispevki v slovenskem jeziku, in bralce iz tujine (iz regije), katerim so primarno namenjeni prispevku v tujem jeziku, ki jih v svojem jeziku izrazijo tuji avtorji.

Povezovalni element slovenskih in tujih bralcev pa predstavlja angleški prevod vseh objavljenih prispevkov. Revija želi s tem poudariti multikulturnost in težnjo po preseganju prostora, v katerem izhaja; prostora, ki je v zadnjih 30 letih postal razdrobljen in prepleten z nacionalnimi ter družbeno-kulturnimi ovirami. Jezikovna shema podpira težnjo revije po združevanju in povezovanju različnih kultur regije tako, da avtorjem omogoča izražanje v njim lastnem jeziku, hkrati pa podaja jezikovno platformo, ki je dostopna in razumljiva veliki večini.

Letno izidejo tri tematske številke revije, ki pa jih povezuje krovna tema prostora. Vsakokratne teme so izbrane kot pereče nevralgične točke znotraj prostorskega diskurza, vendar so vedno obravnavane kritično in konstruktivno.

Kazalo prve številke si lahko ogledate v galeriji pod naslovnico revije.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

12.00 €

12,00 

4 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.