Trda vezava
152 strani
slovensk8i jezik

Leto izida: 2021
ISBN: 9789616339537

15,00 

Harmonika, škarje in Stari pisker

98 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Trda vezava
152 strani
slovensk8i jezik

Leto izida: 2021
ISBN: 9789616339537

»Harmonika, škarje in Stari pisker« je Ivan Grobelnik naslovil svoje spomine, ki nas vračajo v daljna dvajseta leta prejšnjega stoletja, ko se je kot otrok začel zavedati sveta in ljudi okoli sebe. V kleni in odkritosrčni pripovedi nas povede skozi bolj ali manj trda in človeku precej neprijazna predvojna, vojna in povojna leta in nas končno pripelje tako rekoč do današnjega dne. Ivan Grobelnik je še zadnji živi osvoboditelj zapornikov iz Starega piskra – udeleženec znamenite partizanske akcije iz leta 1944. Prav ta neverjetna in vendar resnična zgodba o hrabrosti in sreči – zagotovo ena najpomembnejših v avtorjevem življenju – je pomenila glavno vzpodbudo in povod za knjigo, ki jo držimo v rokah.

Ivan Grobelnik, s partizanskim imenom Ivo, je namreč v noči s 14. na 15. december 1944 skupaj s tovariši izvedel drzno akcijo osvoboditve zapornikov iz zloglasnega celjskega Starega piskra. Toda smeli podvig, kakršnih v času druge svetovne vojne ni bilo ravno na pretek, in to ne v slovenskem niti v širšem evropskem prostoru, je navkljub tovrstnim dogodkom naklonjenim časom krepko načela patina pozabe. Dolga desetletja je »akcija Stari pisker« ostajala nekako na obrobju, kot da ji nekdo noče in ne želi priznati veličine in resničnosti.
Zato seveda ne preseneča, da je »akciji Stari pisker« in dogodkom v zvezi z njo posvečen kar precejšen del Grobelnikovega pisanja in da je ta stari ljudski naziv za celjske zapore svoj prostor dobil tudi v naslovu. Tako kot harmonika in škarje, predmeta, ki sta mu v življenju, posebej v mladih letih, precej olajšala vsakdan, mu pomagala iz najrazličnejših zagat in katerima morda, kdo bi vedel, dolguje celo življenje. Nenazadnje so ga prav krojaške spretnosti in veščine obvarovale pred rusko fronto, harmonika pa mu je v partizanih nadomestila puško in posredno »zakrivila« odhod na teren, s tem pa tudi sodelovanje v znameniti akciji. Vsemu temu bi se morda lahko reklo tudi sreča, za katero Ivo ves čas priznava, da mu je bila v glavnem zelo naklonjena. Na nekem mestu celo prostodušno zapiše, »da ni treba biti kdove kako pameten, le srečo moraš imeti«.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.