Spremna beseda: Kaja Širok
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 146
Velikost: 150 x 210 x 15 mm
Leto izida: 2011
ISBN: 9789619299227

14,00 

Italijanska zima

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Spremna beseda: Kaja Širok
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 146
Velikost: 150 x 210 x 15 mm
Leto izida: 2011
ISBN: 9789619299227

Potlačena in pozabljena tragedija. Sramotna stran italijanske zgodovine. Davide Toffolo v stripu oživi spomin na približno 300.000 Slovencev, ki jih je fašistični režim od jeseni leta 1941 preganjal in zaprl v razna koncentracijska taborišča po Italiji.

V tem pretresljivem risanem romanu avtor izhaja iz zgodbe o taborišču v furlanskem Ogleju, kjer so bili med letom 1942 internirani tisoči Slovencev, v sklopu grozljivega nacifašističnega projekta “etničnega čiščenja” obmejnih področij. Med taboriščniki, ki so živeli v obupnih razmerah, so bili tako intelektualci, umetniki, delavci, učitelji, starejši, ženske in otroci. Približno 800 oseb je umrlo v letu, ko je bilo taborišče aktivno. Preko nedolžnega in boječega pogleda in besed dveh otrok, ki v oglejskem peklu gradita njuno prijateljstvo, nam avtor pripoveduje zgodbo o zamolčani italijanski zgodovini.

“Knjiga ni kronika, niti reportaža, ampak zgodba po resničnih dogodkih. Je refleksija o tragediji deportacije, o etničnem čiščenju, o norem italijanskem načrtu med drugo svetovno vojno. Gre za zgodovinska dejstva, ki jih podajam “filtrirana” skozi svojo domišljijo in ljubezni do stripa, ki je medij, kateri lahko pripoveduje resne zgodbe”, je izjavil Toffolo. ‘Italijanska zima’ je nastajala po zelo zavzetem obdobju raziskovanja, kajti o taborišču v Ogleju, ne obstaja veliko fotografij, ampak na srečo Muzej novejše zgodovine Slovenije hrani risbe mnogih slovenskih umetnikov, ki so bili zaprti v Ogleju. Del teh risb in ostalih dokumentarnih materialov, je ob rekonstrukciji zgodovinskih dejstev tistega obdobja tudi vključenih v knjigo. Ta risani roman je eden redkih poskusov italijanskega opravičila za dogodke iz polpretekle zgodovine in obenem kaže, da strip lahko še kako dobro spregovori o resnih in bolečih zgodovinskih temah.

Davide Toffolo je eden najbolj originalnih in pri občinstvu priljubljenih avtorjev sodobnega italijanskega avtorskega stripa. Je tudi ustanovitelj treh stripovskih revij, ki so na začetku devetdesetih let ključno vplivale na razvoj avtorskega stripa v Italiji (Dinamite, Mondo Naif in Fandango). Toffolo pri svojem delu neprestano raziskuje stripovski jezik in poskuša strip povezovati z ostalimi področji pripovedovanja. Do sedaj je dokončal več risanih romanov: od biografije furlanskega boksarja Prima Carnere do biografije slavnega furlanskega pisatelja, pesnika in režiserja Pier Paola Pasoliniija, ki je po njegovi stripovski predlogi doživela tudi gledališko uprizoritev, ali zgodbe o gorili albinu iz živalskega vrta v Barceloni do stripovskega serijala v treh nadaljevanjih “Tres!” in serije “Cinque allegri ragazzi morti”, ki pripoveduje o glasbeni skupini pri kateri je Toffolo tudi pevec (založba Coconino Press).

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.