Mehka vezava
152 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2020
ISBN: 978961619282

17,91 

Kiklop

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

19.90 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,99 

VAŠA CENA

17.91 €

17,91 

97 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
152 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2020
ISBN: 978961619282

Knjiga prinaša prevod Evripidovega Kiklopa, edine v celoti ohranjene antične grške satirske drame. Drama ponuja inovacijo in aktualizacijo mita o velikem grškem junaku Odiseju, ki med vračanjem iz trojanske vojne naleti na Kiklopa Polifema, enookega orjaka in ljudožersko pošast, enega izmed najbolj znanih grških mitoloških likov. Pri Evripidu se srhljivi mitološki spopad med močnejšim Kiklopom in šibkejšim Odisejem, ki orjaka napije in oslepi, da bi rešil sebe in tovariše, prelevi v burko, polno razuzdanosti in obscenosti, saj dramatik v zgodbo vpelje obscene in smešne satiri, s čimer predrugači situacijo in ton. Odisejeva pot do zmage nad pošastnim Kiklopom ni premočrtna, temveč je predstavljena v etapah. Začetno etapo Odisej celo izgubi, in sicer na svojem lastnem področju, prepričevanju z besedami; zmaga pa z ukano in rabo nasilja ter s pomočjo bogov, h katerim moli – natančneje s pomočjo Dioniza v obliki vina – in morda tudi z urokom, tj. s pesmijo satirov.

V satirski igri mrgoli kršitev različnih pravil, ki se kopičijo in stopnjujejo do groteske. Tako najdemo kršitev pobožnosti, saj Kiklop ne časti bogov in jim ne žrtvuje, temveč jih zavrača in žrtvuje svojemu vampu; najdemo kršitev tabuja človeškega mesa, saj je Kiklop ljudožerec; najdemo kršitev gostinskega prijateljstva in prava priprošnjikov, saj Kiklop gostov ne sprejme in ne pogosti, temveč jih hoče vse požreti; najdemo kršitev kulturnega pitja vina, saj se ga Kiklop in Silen napijeta kot pijanca; najdemo kršitev seksualnosti, saj pijani Kiklop posili Silena. Kiklop je za svoje kršitve kaznovan. Razen Kiklopa kršijo pravila tudi Silen in satiri: od (krive) prisege do kletve, za kar so »kaznovani« v skladu z žanrom satirske igre, v kateri imajo imuniteto. Pravila krši tudi sam Odisej, kajti z epskih višav in od tragiške amoralne pretkanosti je znižan v bahavega nesposobneža in neprepričljivega govornika, ki se zanaša na nezanesljive in lažnive satire s Silenom na čelu. Odisej je v drami predstavljen kot amoralen, ker se zgolj utilitarno sklicuje na pravila in pravo, krši pa tudi kodeks junaškega obnašanja, ker se Kiklopu maščuje z oslepitvijo, čeprav mu tega ne bi bilo treba. V drami se pojavljajo številne kazni, med katerimi izstopa predvsem oslepitev Kiklopa, le da je ta zaradi žanra burkaška, ne grozljiva.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

22.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,20 

VAŠA CENA

19.80 €

19,80 

VAŠA CENA

12.00 €

12,00 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.