Spremna beseda: Blaž Gselman
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 388
Velikost: 140 x 210 mm
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789617003666

23,00 

Družbena poetika

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

23.00 €

23,00 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Spremna beseda: Blaž Gselman
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 388
Velikost: 140 x 210 mm
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789617003666

Družbena poetika dokumentira imaginativno bojevitost, solidarnost, ki jo živo oblikujejo skupnosti poezije delavskega razreda, organizirane povsod po svetu.

Kot skupek avtobiografije vseh, ne le avtorja, ki je ustanovil Delavsko šolo pisanja, ampak zlasti vseh sodelujočih in naključno udeleženih, ter literarne kritike in marksistične teorije je knjiga ljudska zgodovina, pisana od spodaj. Avtor ne govori o abstraktnem pomenu poezije, ampak o njenem živem naboju, produktivni moči, o tem, kaj lahko naredi za ljudi zunaj tradicionalnih in kanoniziranih literarnih prostorov, za svetovno delovno silo.

Pri tem gre še dlje: »Čeprav se mi je zdelo in se mi še vedno zdi pomembno, da delavke in delavci na pesniških delavnicah pripovedujejo svoje individualne zgodbe o porazih in zmagah, stiskah in upanju, sem se prav tako spraševal, ali ne bi drugačna taktika odprla dodatnih prostorov za kolektivni sestav izjavljanja. Kakšno odmevnost in uporništvo bi lahko proizvedle naše besede transnacionalno in od spodaj, če bi se odločili, da bi jih napisali skupaj?«

V nasprotovanju konformističnemu, odtujenemu, vzvišeno moralističnemu pisanju o družbenih krivicah je knjiga pristno materialistično raziskovanje literature, tako po pristopu – predmet obravnave je običajno spregledani, iz kanona izrinjeni korpus besedil – kot tudi po izbiri analitskega aparata, ki je v slovenskem okolju, ne glede na razvito materialistično kritiko, manj zastopan in poznan. Obravnava sodobno proletarsko literaturo in delavske literarne delavnice ter njihov razvoj v več državah, ne le v ZDA, ampak tudi v Nikaragvi, Afriki (npr. v Keniji, JAR), Indiji, na Kitajskem, Japonskem in drugod po svetu.

Zgodovino delavskih literarnih delavnic zajema vse od sedemdesetih let prejšnjega stoletja (npr. ob uporih zapornikov v Attici, vstajah prebivalcev v različnih mestih in ob drugih oblikah državljanske nepokorščine in družbenega protesta). Pri teoretskih analizah se opira na družbene, sociološke, filozofske, dekolonialne, političnoekonomske in (literarno)zgodovinske raziskave (mdr. Raje Dunajevske, Grace Lee Boggs, Korneliusa Kastoriadisa, Arundhati Roy, C. L. R. Jamesa, Amirija Barake, Ngugija Thionga, Howarda Zinna, Karla Marxa, Kima Moodyja idr.).

Knjiga je opremljena s številnimi pesmimi in z njihovimi družbenozgodovinskimi analizami, zato je bolj kot kanonizirani literarni kritiki namenjena širokemu družbenemu raziskovanju, ozaveščanju, opolnomočenju in uporništvu, boju za uveljavljanje družbene pravičnosti in radikalne odprtosti ter za moč razsežnosti utopičnega in poetičnega, ki sta v osnovi vedno politični.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

15.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 5,00 

VAŠA CENA

10.00 €

10,00 

99 na zalogi

REDNA CENA:

19.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,90 

VAŠA CENA

17.10 €

17,10 

95 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.