Trda vezava
474 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2020
Založba:
ISBN: 9789617058505

GLOSSAE

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

35.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,50 

VAŠA CENA

31.50 €

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Trda vezava
474 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2020
Založba:
ISBN: 9789617058505

Glose sem začel pisati, ko mi je bilo okrog štirideset let, čeprav nisem vedel, ali jih bom sploh objavil. Čutil sem preprosto neobvladljivo nujo, da ob dogodkih, ki so me vznemirili ali prevzeli, zabeležim komentar. Od tod tudi ime, ki sem ga izbral za svoje beležke, pač po srednjeveških glosah, kakršne so sholarji beležili na rob rokopisov v pojasnilo in komentar glavnemu tekstu. Nekega dne pa se je zgodilo, da me je Miroslav Košuta, znameniti kriški pesnik, ki je v tistem času urejal mesečnik Dan kot prilogo k Primorskemu dnevniku, vprašal, ali imam kaj za objavo.

Res sem imel gloso, ki je nastala po 6. septembru, obletnici ustrelitve Bidovca in njegovih tovarišev na bazoviški gmajni, ustrelitev, ki jo na Tržaškem vsako leto obeležimo z velikim mitingom v potrditev svoje zavezanosti protifašizmu. Tisto leto sem šel na proslavo s svojim nečakom Igorjem, ki je šele začel hoditi v osnovno šolo, v upanju, da bo otrok razumel in znal ceniti veličino naše polpretekle zgodovine. Besedilo, ki ga je objavil Miro, je med bralci vzbudilo zanimanje, kar je narekovalo misel, da bi bilo dobro nadaljevati. Tako sem začel pisati svoje tedenske prispevke in na pobudo Jožeta Korena, dolgoletnega urednika Primorskega dnevnika, od revije Dan kmalu presedlal na ta list. […]
Da pišem v določenem smislu svojo zgodbo in zgodbo časa, sem se začel zavedati dokaj zgodaj, kar pomeni, da sem ta javni »tednik« pošiljal v redakcijo kar najbolj redno, čeprav sem se včasih znašel v težkih razmerah. V ponos mi je, da v desetletjih sodelovanja s Primorskim dnevnikom nisem preskočil skoraj nobenega tedna in da mi je uspelo poslati glose v Trst celo iz puščave Gobi, s Kamčatke, iz indijske province ali srednjeazijskih step. O tem, da so moji zapisi tudi nekaj vredni, me je prepričala Marija Vilfan, ki mi je bila z možem Jožem v poznih letih svojega življenja zelo naklonjena. »Pa to so biseri,« je dejala in me s tem močno počastila, saj je bila ena najbolj razgledanih in inteligentnih oseb, kar sem jih srečal. Poskušala je prepričati tudi uredništvo Dela, da bi me sprejelo med svoje sodelavce, toda brez uspeha.
Priznati moram, da pišem glose z veseljem, obenem pa, da jih ne pišem brez samocenzure. Čeprav sem v svojih ocenah pogosto rezek in polemično ironičen, pazim, da nisem do nikogar osebno žaljiv. Ne pozabljam pa tudi, da je Primorski dnevnik za preživetje odvisen od finančne podpore Italije in Slovenije, kar narekuje določen takt do politične nomenklature obeh držav. Bolj do slovenske kot do italijanske. Kolikor vem, namreč z italijanske strani ni prišlo nikoli do pritožb zaradi kritičnega tona mojih glos, česar pa ne morem reči glede slovenske.
Pobudo za objavo izbranih glos ob moji osemdesetletnici je sprožil novinar in diplomat Tone Rupnik, ki celo trdi, da bi se moral vpisati v knjigo Guinnessovih primatov. Odkrili smo sicer, da me med Guinnessovimi rekorderji prekaša, kar zadeva nepretrgano sodelovanje z nekim listom, škotski kolega, ki je petdeset let pisal društvene komentarje za skavtski listič. Kar pa po Tonetovih besedah ni primerljivo s široko pahljačo mojih besedil. Mislim, da v njej manjkajo samo poročila o številnih potovanjih po svetu, recenzije knjig, opisi narave, za katera se je Tone odločil, da jih ne bo vključil v to zbirko. Spoštujem in sprejemam njegovo odločitev, saj se zavedam, da brez ogromnega dela, ki ga je opravil pri prebiranju in urejanju več tisoč člankov, knjige o izzivih in odzivih, s katerimi sem se spopadal, nikoli ne bi bilo. Tak napor si lahko naloži samo človek, ki je v resnici prijatelj.

Iz uvodne besede avtorja

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

7.00 €

VAŠA CENA

4.00 €

REDNA CENA:

20.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,00 

VAŠA CENA

18.00 €

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.