Trda vezava
31 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2020
Založba:
ISBN: 9788871742694

13,50 

Dekle, ki je hotela rožico

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

15.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,50 

VAŠA CENA

13.50 €

13,50 

98 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Trda vezava
31 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2020
Založba:
ISBN: 9788871742694

V Reziji se je ohranila izjemna nesnovna kulturna dediščina, ki je še živa in se prenaša skozi pripovedi, petje, glasbo in ples. Pravljica, ki jo objavljamo tu, je del pomembnega zvočnega arhiva, ki ga je na terenu posnel slovenski etnolog Milko Matičetov, ki je v šestdesetih in sedemdesetih letih dvajsetega stoletja zbral v teh krajih bogato pripovedno in pesemsko izročilo. To dediščino, ki je sedaj na razpolago današnjim in bodočim generacijam, sestavlja nekaj tisoč enot ustne zakladnice, ki jih je povedalo ali zapelo na desetine ljudskih pripovedovalcev in pevcev iz Rezije.

Med temi ima Tina Vajtova pomembno mesto, ne samo zaradi števila besedil, ki jih je posredovala, natanko 403, ampak tudi zaradi jezika, stila, raznovrstnosti pripovedne motivike, kar je značilno za njeno pripovedovanje. Tino Vajtovo lahko, zaradi posebnosti njenega izjemnega repertoarja, prištevamo med najbolj nadarjene ljudske pravljičarke v srednjeevropskem območju.
Pripoved Dekle, ki je hotela rožico spada med čudežne pravljice in je zelo redko dokumentirana med ustnim izročilom, saj je za besedila kot je to značilna zelo široka paleta motivov, kar se v današnjem evropskem prostoru ni pogosto ohranilo.
Glede na njeno vsebino je ta pravljica po mednarodni klasifikaciji pravljic Aarne-Thompson-Uther varianta pravljičnega tipa ATU 425C z naslovom »Lepotica in zver«, v kjer je moški junak postal žival zaradi uroka. Zbirko Rozajanske pravice začenjamo z zelo lepo pripovedjo, ki ima visoko kulturno vrednost. Izbrali smo jo v bogati zakladnici pripovedi, ki so nam jih posredovali pričevalci rezijanske tradicije: predvsem ženske, pa tudi moški, in otroci, ki so imeli srečo, da so živeli sredi čarobne narave, obdarjeni s čudežno ustvarjalnostjo. Bralci bodo lahko uživali ob lepoti pripovedi v izvirniku, v slovenskem narečju iz Rezije, in v spremljajočih prevodih.
Roberto Dapit
Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.