Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: trda s ščitnim ovitkom
Jezik: slovenski
Število strani: 120
Velikost: 170 x 230 mm
Leto izida: 2022
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789612849139

20,00 

Butalci

ILUSTRACIJE:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

21.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,00 

VAŠA CENA

20.00 €

20,00 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Vezava: trda s ščitnim ovitkom
Jezik: slovenski
Število strani: 120
Velikost: 170 x 230 mm
Leto izida: 2022
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789612849139

Butalci so zbirka humornih zgodb, ki so sprva izhajale revijalno, nato jih je Fran Milčinski pripovedoval po ljubljanskem radiu, kot knjiga pa so izšli po njegovi smrti. Na gramofonskih ploščah jih je pripovedoval tudi njegov sin, Frane Milčinski – Ježek.

Butalci živijo na vasi v kočah, nekateri tudi v graščinah. So kmetje, obdelujejo zemljo, redijo živali. Imajo župana in občinsko hišo, gasilce, cerkvico, ki je tudi gasilski dom, policaja in razbojnika, skratka imajo vse, kar ima skoraj vsak slovenski kraj. Le redkokdaj se pritožujejo ali čemu nasprotujejo. So zavistni in tekmovalni: če imajo njihovi sosedje nekaj, česar sami nimajo, jih hočejo preseči.

Najpomembnejšo vlogo v butalski družbi imajo možje, ki celo rojevajo. Hočejo biti samooskrbni in delovati v dobrobit vseh Butalcev. Radi in veliko pijejo vino.

Zgodbe odlikuje množica prigod, iznajdljivosti in narobesveta, ki mu Butalci neomajno zaupajo – verjamejo, da je na primer sol res zrasla, da ima zaradi zaklanega ježa korist vsa vas, da se bo iz buče izvalila kobila itd. Delujejo po načinu Vsi smo Butale. Do tujcev so prijazni, le Turkov nočejo.

V Butalcih se vzpostavlja nonsens ali narobesvet. Imajo svojo logiko, preneseni pomen razumejo dobesedno in vse naredijo tako, da so zmeraj zadovoljni.

Imenitni so v svoji iznajdljivosti in v svojem razmišljanju.

O AVTORJU:

Pisatelj, dramatik in sodnik Fran Ksaver Milčinski se je rodil 3. decembra leta 1867 v Ložu na Notranjskem. Na isti dan se je mnogo prej rodil tudi pesnik France Prešeren. Oba poleg rojstva in imena družita še mesto in smer študija – študirala sta pravo na Dunaju. Milčinski je svoje poklicno delo posvetil mladinskemu prestopništvu. Ukvarjal se je tudi z gledališčem in predvsem s pisateljevanjem. Sprva je svoje literarne prispevke tudi ilustriral. Pod psevdonimi Fridolin Žolna je ustvaril številna humoristična besedila in pravljice, pisal pa se je tudi dramska besedila. Deloval je v času slovenskega realizma in moderne, a je bil najprej in predvsem humorist. Bil je samosvoj in samostojen avtor, ki ni pisal za denar. Njegovo humorno pero priča o tem, da je vseskozi opazoval družbo in ljudi v njej. Družbi je s tem nastavljal ogledalo in zagotovo se v marsikateri zgodbi zrcali tudi podoba današnjega časa. Milčinski je umrl 24. oktobra 1932 v Ljubljani.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.