NOVO
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 112
Velikost: 143 x 210 x 9 mm
Teža: 183 g
Leto izida: 2022
ISBN: 9789617152302

18,00 

Nedaleč

KATEGORIJA:

VAŠA CENA

16.20 €

18,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 112
Velikost: 143 x 210 x 9 mm
Teža: 183 g
Leto izida: 2022
ISBN: 9789617152302

Knjižni prvenec Alexa Kame Devetaka, zmagovalca Festivala mlade literature Urška 2021. Naslovnico in ilustracije med zgodbami je narisal Danko Ostojić.

Gre za 15 kratkih zgodb, ki jih lahko beremo tudi kot roman. Osebe se v zgodbah prepletajo, dopolnjujejo in odbijajo. Skupnost posameznikov na nekem nedorečenem kraju, ki jih najbolj označujejo bližnje pečine. Kot prostor druženja, pobega, srečavanj in smrti. Zgodbe so predstavljene skozi pogled tretjeosebnega  pripovedovalca, ni pa to pravilo.  Avtor se v zgodbah loteva odnosov, življenja na robu in ob meji, sobivanja z morjem, ob prostranem zalivu, skupnosti in posameznikov, mladosti, vrstnikov ter povezovanja med generacijami …. tem, ki se dotikajo vsakega izmed nas.

Kot je v spremni besedi zapisala pisateljica in avtorjeva mentorica pri nastajanju knjige, Nataša Kramberger: »Do nedaleč je le korak in vrata niti niso zaklenjena; zakaj je potem tako težko priti blizu? Ne. Nedaleč ni blizu. Loči ju razdalja, ki se bolj kot s koraki meri z zamolki in praznino, varljivo rutino med obotavljanjem in obžalovanjem. Ta razdalja, nepojasnljiva, občutljiva uganka, je krajina zbirke Nedaleč, njen zemljevid.«

»Nedaleč je kraj, po katerem hodijo nedeljsko oblečeni očetje, katerih brezdomni sinovi za večerjo brskajo po smeteh. Je tudi kraj, kjer znajo možje zaradi razbite flaške svežega brinjevca nazjati žene in z njimi tri dni ne spregovoriti besede. Drugi možje, beštije, se ne ustavijo pri besedah, zato se slej ali prej vse skupaj konča v črepinjah. Kako vendar se bomo tu in zdaj približali bolečini, ki zadene, ko v tesnem družinskem okolju ostaneš brez enega samega zaveznika, sam z nasiljem, ko pa je treba že golo dejstvo, da večerjaš brez spremstva, zapakirati v online čivkanje v živo, da se lahko namesto s sabo ukvarjaš z drugimi #ressesplača? Ko se mora vsak, še tako banalen življenjski korak, recimo sestanek s potencialno stanodajalko, spremeniti v preživetveni zagovor diplomske naloge iz bizarnosti in pretvarjanja?«

Alex Kama Devetak, rojen leta 1992 v Gorici (Italija), je magistriral iz primerjalne književnosti in slovenistike. Stalno je razpet med dvema svetovoma, med Italijo in Slovenijo, med književnostjo in filmom, med prozo in poezijo, med romani in stripi, med realnostjo in fikcijo. Več let je bil organizator študentskega literarnega natečaja Rdeča nit in filmskih večerov v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani, nekaj časa je sodeloval s portalom Koridor, leta 2019 in 2020 je bil objavljen v zborniku poezije in kratke proze mladih s prostora nekdanje Jugoslavije – Rukopisi, trenutno je urednik za prozo pri reviji za sodobno književnost Nebulæ. Ustvarja predvsem kratke zgodbe, včasih se preizkuša tudi v dramskih besedilih. Po poklicu je bil že učitelj slovenščine na tržaških srednjih šolah, sedaj je zaposlen v Narodni in študijski knjižnici v Gorici in Trstu. V prostem času bere, piše, gleda, opazuje in se počuti doma na skalah ob morju.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
NOVO
VAŠA CENA

17.00 €

17,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.