Spremna beseda: Suzana Tratnik
Naslovnica: Samira Kentrić
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 151
Velikost: 140 x 210 x 11 mm
Leto izida: 2021
ISBN: 97896917152005

18,00 

Zakaj molčiš, Hava?

ZBIRKA:

VAŠA CENA

18.00 €

18,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Spremna beseda: Suzana Tratnik
Naslovnica: Samira Kentrić
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 151
Velikost: 140 x 210 x 11 mm
Leto izida: 2021
ISBN: 97896917152005

Knjižni prvenec Selme Skenderović Zakaj molčiš, Hava? je zbirka petnajstih tankočutno in brezkompromisno izpisanih prvoosebnih zgodb. Zmagovalka Festivala mlade literature Urška leta 2020.

Na neki ravni jih lahko beremo tudi kot krajši roman, ki temo iskanja izgubljene identitete in njenega ponovnega vzpostavljanja v tujem, do junakinje nerazumevajočem in neprizanesljivem okolju osvetljuje s pomočjo različnih življenjskih situacij, vidikov in pozicij.

Protagonistke in protagonisti posameznih zgodb — Havini sorodniki, znanci, sošolci ali pač ljudje z ulice — vsak na svoj način osvetljujejo osrednjo temo. Tematiko tujstva v lastni domovini pogosto razširjajo na pojav nestrpnosti do »drugačnosti« na sploh. Kljub temačnim, resigniranim tonom in trenutkom obupavanja Hava »ne molči«, ampak se netolerantni večini tako ali drugače ves čas upira. Če ne zaradi sebe — kot se nekajkrat izrazi — pa zaradi tistih, ki jih podobna usoda šele čaka.

Kot je v spremni besedi zapisala pisateljica in avtoričina mentorica pri nastajanju knjige, Suzana Tratnik: “Pred seboj imamo pogumno pisavo, ki se suvereno loteva neprijetnih, nevidnih in zatajevanih tem, razlik, sovražnosti, tudi tesnobe in potrošniške miselnosti, pri čemer avtorica ne zastopa položaja izvzetega, privilegiranega Avtorja oziroma Avtorice, ampak žive komentatorke /…/ Pisava Selme Skenderović je vedno sočutna do razlik, četudi jih velikokrat ponazarja neprizanesljivo in ostro, sama pripovedovalka pa angažirano posega v dogajanje in tako tudi v sam pripovedni tok.”

Presunljiva in ganljiva pripoved, ki te prisili k ukrepanju ter vabi v strpno sobivanje.

O avtorici: 

Selma Skenderović (2001, Koper) je študentka slovenistike in primerjalne književnosti na Univerzi v Ljubljani. Piše že od svojega devetega leta, resneje pa se je s pisanjem začela ukvarjati v srednji šoli. V prvem letniku je začela obiskovati literarni krožek, nato je svoje pesmi in besedila vsa štiri leta objavljala v šolskem glasilu Maestral. V minulem letu je za spletno revijo CMK magazin, v sodelovanju s koprskim gledališčem, pisala komentarje gledaliških predstav. S svojimi deli pogosto nastopa na Obalnih rimah, ki jih ravno tako organizira Center mladih Koper. Julija je postala dobitnica nagrade Blisk 2020 v sklopu Šinkovčevih dnevov poezije. Kot zmagovalki Festivala mlade literature Urška leta 2020 je organizator festivala, JSKD in REVIJA MENTOR, v svoji zbirki Prvenke izdal njen prozni prvenec Zakaj molčiš, Hava?

Avtorica je bila leta 2022 nominirana za nagrado mira, ki jo podeljuje ženski odbor Slovenskega centra PEN slovenskim ustvarjalkam za izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja in premišljevanja o literaturi in kulturi. Javna agencija Republike Slovenije za knjigo je Selmo Skenderović kot mlado slovensko pisateljico z njeno knjižno prvenko izbrala za projekt Readers of Europe 2022 – Project proposal from the library of the Council of the European Union, ki izpostavlja mlade evropske ustvarjalke in njihove knjižne prvenke.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

7.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 0,70 

VAŠA CENA

6.30 €

6,30 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.