Zbirka: Znanstvena monografija
Vezava: mehka
Število strani: 220
Format: 155 x 230 x 15 mm
Teža: 421 gr
Jezik: slovenski
Leto izida: 2022
ISBN: 9789617150957

26,10 

Medkulturnost in sodobni slovenski roman

REDNA CENA:

29.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,90 

VAŠA CENA

26.10 €

26,10 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Zbirka: Znanstvena monografija
Vezava: mehka
Število strani: 220
Format: 155 x 230 x 15 mm
Teža: 421 gr
Jezik: slovenski
Leto izida: 2022
ISBN: 9789617150957

Dr. Martina Potisk, doktorica literarnih ved in literarna kritičarka. Po končani mariborski Prvi gimnaziji je študirala slovenistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Leta 2011 je diplomirala na temo medbesedilnosti v romanih Draga Jančarja. Leta 2018 je doktorirala iz sodobne slovenske književnosti z raziskavo o medkulturnosti v sodobnem slovenskem romanu.

V celotnem obdobju srednješolskega izobraževanja in kasnejšega študija je prejemala Zoisovo štipendijo. Je avtorica znanstvenih in strokovnih študij, predstavljenih v simpozijskih in seminarskih zbornikih ter revijah, kot so Obdobja, SSJLK, Jezik in slovstvo, Slavia Centralis, Slavica Tergestina, Slovstvena folkloristika, Časopis za zgodovino in narodopisje, Philological Studies, Vzgoja in izobraževanje, Slovenščina v šoli. Od leta 2012 dalje je pisala literarne kritike (Mentor, Literatura, Dialogi, Sodobnost, Ars). Od leta 2020 dalje piše predvsem za Delo. Leta 2019 je prejela Stritarjevo nagrado za literarno kritiko in bila nominirana za Ime tedna na Valu 202. Med drugim je gostovala na 6. mednarodnem kritiškem simpoziju Umetnost kritike (Ljubljana, 2019) ter bila dejavna v ocenjevalnih žirijah za nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec, Stritarjevo nagrado, Glazerjeve nagrade za področje književnosti in znotraj Komisije za področje knjige ter založniške in izdajateljske dejavnosti Mestne občine Maribor. Je članica Društva slovenskih literarnih kritikov.

***
Pričujoča monografija avtorice Martine Potisk z naslovom Medkulturnost in sodobni slovenski roman je temeljita študija stanja na področju upovedovanja medkulturnosti v slovenskem romanu po letu 1991. Raziskava korpusa zajema iz romaneskne produkcije od leta, ki ima v slovenski literaturi posebno mesto, saj je povezano z najbolj prevratnim političnim dogajanjem v zgodovini slovenskega naroda, in sicer z osamosvojitvijo iz jugoslovanskega državnega konteksta.
Prinaša nove in sveže poglede na značilnosti sodobnega slovenskega romana, ki kažejo na to, da so vse tri avtorske generacije med seboj dialoško in transgeneracijsko povezane, njihovi romaneskni svetovi pa izražajo najrazličnejša stanja od večkulturnosti, medkulturnosti do transkulturnosti, pri čemer zlasti romani mlajše generacije zajemajo iz arhaične kulturne tradicije močnih medkulturnih kontrastiranj in nesoglasij, povezanih z izrazitim intimističnim diskurzom v kontekstu postmoderne literature.

Izr. prof. dr. Blanka Bošnjak

***
Knjiga razkriva natančno in poglobljeno branje bogatega in ustreznega nabora strokovnih del, iz katerih avtorica izhaja, ko razlaga in utemeljuje svoja spoznanja, inovativne postopke v interpretiranju izbranih romanov in širino primerjalnega pogleda in uvida v vzporednice med njimi. Delo Martine Potisk Medkulturnost in sodobni slovenski roman v slovensko literarno vedo prinaša izvirna znanstvena spoznanja, zato menim, da bi objava te znanstvene monografije pomembno prispevala k širitvi razumevanja o raziskovani problematiki v slovenskem prostoru in jo priporočam v objavo.

Red. prof. dr. Katja Mihurko Poniž

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.