Mehka vezava
174 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
ISBN: 9789617150896

18,90 

DREZANJE V OSJE GNEZDO

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

21.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,10 

VAŠA CENA

18.90 €

18,90 

3 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
174 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
ISBN: 9789617150896

Drezanje v osje gnezdo je literarna obdelava nekaterih izsekov iz življenja družbeno-političnega delavca Lovra Žvaba (1852-1888). Gre za čas od 1875 do 1882, ki je izrazito zaznamoval njegovo življenje in delo. To je bil čas odhoda v Srbijo, da bi se udeležil vojne s Turki; konfrontacije med staro- in mladoslovenci (s slednjimi je delil politična stališča); hujše bolezni; iskanja področja delovanja in nenazadnje povratka iz Ljubljane, kjer je več let živel, na Primorsko. Delo opisuje tudi odnos s sodobniki, v prvi vrsti s Franom Levstikom, Josipom Cimpermanom, Simonom Rutarjem, idr., ter dogajanja v različnih družbenih in siceršnjih okoljih v tistem času. Roman, pisan po resničnih dogodkih, je prejel 2. nagrado na natečaju Novi roman 2021  

Janko, mu je medtem potisnil v roke kozarček šnopsa. »Na naše, na slovansko stvar!« je glasno nazdravil črnobradi tovariš. »Tako je, Turku po gobcu!« je pohitel Pero, čokat vrstnik, ki je imel v drugi roki še steklenico. Lovro je samo dvignil napolnjeno čašico in po nekaj trenutkih dodal: »Za Vasila Levskega!« Trčili so, da je zažvenketalo. Zvrnili so ga na dušek in eden od njih se je glasno odkrehnil.

Ivan Vogrič (Iz knjige)

***

Naslov Drezanje v osje gnezdo je dvoumen: na prvi pogled je osje gnezdo Žvabovo mladostno delovanje, njegove nevarne ali tvegane ali zaletave (ne)odločitve, toda prava preizkušnja literarnega junaka čaka šele, ko so njegova mladostna leta za njim, ko je za njim izkušnja s hudo boleznijo in ko se odloči, da bo deloval za slovenstvo na njegovem obrobju. Šele tam, kjer je slovenstvo na prepihu, najbolj ogroženo, bo šlo zares. 

Marko Golja (Iz spremne besede)

***

Ivan Vogrič (1963, Trst), magister zgodovinskih znanosti, publicist, avtor oz. soavtor več del predvsem s področja kulturne in krajevne zgodovine, med drugim monografij Narcis širokega srca: življenje in delo Iga Grudna (1993, skupaj z Markom Tavčarjem), Slovenski književniki in 1. svetovna vojna (2001), Lovro Žvab, Levstikov prijatelj (2012) in Stoletje pred prvo svetovno vojno – res čas miru? (2015). Daljša povest Viktor in Elisa (2018) je bila uvrščena v bralni projekt Primorci beremo 2019.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.