NOVO
Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 513
Velikost: 140 x 220 x 38
Leto izida: 2021
Založba:

25,50 

Gretin greh : Naj se Bog usmili njene duše

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

REDNA CENA:

27 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,50 

VAŠA CENA

25.50 €

25,50 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 513
Velikost: 140 x 220 x 38
Leto izida: 2021
Založba:

Knjiga je namenjena vsem močnim ženskam, ki jih je življenje lomilo, vendar so vedno znova našle voljo in moč – čarovnicam današnjega časa.

Gretina zgodba se dogaja v letih 1634 in 1635 v kraju Lichtenwald na Spodnjem Štajerskem. V tem turbulentnem času se v Evropi bijejo bitke med katoliki in protestanti v tridesetletni vojni, podložniki se s kmečkimi upori počasi osvobajajo tlačanstva, mesta se širijo, preganjanje čarovnic pa je še v polnem razmahu. Lichtenwald je živahen trg, ki ga pred zunanjimi nevarnostmi varujeta budno oko pravovernega vaškega župnika očeta Jožefa ter prizanesljivost in strpnost zemljiškega gospoda barona Inocenca Moscona. Tukaj živi Greta Weber, ženska z izjemno notranjo močjo, s katero premaguje hude življenjske preizkušnje. V sebi že od otroštva nosi nevarne skrivnosti, grehe svojih staršev, ki so zanjo hkrati tudi blagoslov, saj ji pomagajo razumeti svet okoli nje.

Potem ko poskuša spet zaživeti po smrti svojega sina, nekega poletnega dne sreča viteza Johanna Savinška, ki je z ženo baronico Herberstein gost v Mosconovem gradu. Med Greto in Johannom vzplamti strast, ki je zanjo tako vseobsegajoča, da jo popolnoma prevzame. Ob koncu leta se Johann poslovi z obljubo, da se naslednje poletje vrne.

V času, ko čaka nanj, Greta postane vajenka pri vaški porodničarki, spremlja sestro v frančiškanski samostan, iz bede reši mlado dekle, spozna zanimivo žensko, ki se nenavadno oblači, z očetom pred protireformacijsko komisijo skriva prepovedane knjige, spozna kmečke upornike in se pusti prepričati v zaroko z moškim, ki ga ne ljubi. Johann se poleti res vrne. Greta zopet zapade v greh, vendar tokrat z uničujočimi posledicami.

Odlomek iz knjige:

Žensko srce je kot brezno brez dna, ki lahko sprejme neskončne količine žalosti, obupa in trpljenja. Nikoli se ne napolni, vedno je prostor za več.«

Pogladila me je po laseh in rekla: »Ampak močna ženska se ne zlomi. Nobena veja ni dovolj težka, da bi jo upognila ali celo prelomila. Po vsakem padcu, pa naj bo še tako hud in boleč, vstane in gre naprej.

Mnenja: 

»Izjemna pripoved, ki odseva duh časa in prikaže položaj žensk v 17. stoletju. V glavni junakinji Greti se lahko kljub drugim in zelo drugačnim časom prepozna marsikatera ženska.Jaz sem se nedvomno našla v njeni želji poznanju. Ljubezenska zgodba Grete je opisana tako, da bralec čuti prav vsako njeno bit, njene notranje bitke, ženskost, čustva, dileme, nemoč ravnati drugače in neizmerno moč na koncu zgodbe, ko mi je čustveno nabit epilog izvabil solze na oči.« – Nataša Pirc Musar

»Zgodba je pravi vrtinec čustev, ki prehajajo od groze in obupa do radosti in spet nazaj. In pri tem se kot bralec lahko sprehajaš skozi izjemno natančno in bogato ustvarjen svet 17. stoletja. Avtoričina sposobnost, da zgodovinske detajle preplete z vsakdanjimi skrbmi navadnih ljudi, te ponese tako globoko v Gretin svet, da lahko vidiš, slišiš in celo vonjaš to, kar je videla, slišala in čutila ona, ko se je borila za preživetje v svetu velikanskih sprememb, kjer je nevednost še vedno nadvladovala znanje.« – Urša Trebušak

“Gretih greh je napravil točno to, kar se nam je ob učenju zgodovine v osnovni in srednji šoli zdelo nemogoče. Kako suhoparne podatke o kmečkih uporih, protestantih in trpljenju kmetov spremeniti v nekaj, kar postane tvoj svet, kar razumeš, kar v tebi vzbudi močna čustva in dileme. Zgodba te takoj posrka v središče dogajanja in življenje junakinje, s katero se še dandanes lahko poistoveti vsak. Želja po življenju brez omejitev, ki nam jih postavljajo drugi, želja po ljubezni in svobodi je aktualna ne glede na čas, v katerem živimo.” – Nadja P.

Pogovor z avtorico:

  • Od kod ste črpali navdih za pisanje knjige?

Navdih za pisanje knjige se je predvsem splet zgodovinskih resničnih dogodkov, prepleten z nekaj avtobiografskimi in izmišljenimi prvinami.

  • Komu je knjiga namenjena?

Knjiga je namenjena vsem, ki radi berejo zgodovinske romane in jih zanima turbulentni čas, ko se je v človeški zavesti počasi spreminjalo dojemanje sveta, vendar so še vedno prevladovali temačni ‘srednjeveški’ vplivi.

  • Kako se v knjigi kaže povezava med preteklostjo in sedanjostjo?

Čeprav se zgodba dogaja v 17. stoletju, se bo v knjigi našla marsikatera ženska, ki bi bila v tistem času lahko obdolžena čarovništva, torej močna, samozavestna ženska, ki se ne boji izraziti svojih potreb, čustev in želje po znanju.

  • Zakaj in kako je vsebina knjige pomembna za današnji čas?

Pomembno je, da poznamo in razumemo čas, ki je že minil, vendar je pustil pomembne posledice v razvoju človekovega razumevanja sveta in v katerem so že vidni začetki današnjega napredka, čeprav jih je še vedno nadvladovalo vraževerje. Poznavanje zgodovine nam daje uvid v trenutne dogodke, hkrati pa lahko načrtujemo lepšo prihodnost. Vemo, od kod prihajamo, kdo smo in kam gremo.

  • Kakšno je sporočilo knjige?

Zgodba v knjigi je večplastna in čustveno nabita. Bralca popelje od najbolj radostnih občutkov do čiste groze z vso vmesno paleto čustev. Ampak ravno zato je zanimiva, poučna in življenjska. Mislim, da nikogar ne bo pustila ravnodušnega.

O avtorici:

Urška Klakočar Zupančič je doma iz Sevnice, z družino pa že več let prebiva v Ljubljani. V mladosti je nekaj časa živela v mističnem mestu Glastonbury v jugozahodni Angliji. Po izobrazbi je magistrica pravnih znanosti in pripravlja doktorat iz pravne zgodovine. Od leta 2009, ko je bila imenovana za sodnico, odloča v civilnih zadevah Okrajnega sodišča v Ljubljani. 13. maja 2022 je bila izvoljena za prvo predsednico Državnega zbora Republike Slovenije. Zgodovina je njena strast že od otroških dni, ko je odkrila, da tudi rada piše. Odmik od ponorelega sveta najde v sedlu kobile Gine.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

31.90 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,00 

NOVO
VAŠA CENA

29.90 €

29,90 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.