Jezik: slovenski jezik
Število strani: 210
Vezava: broširano
ISBN: 9789616036368

16,30 

Kot da me ni

REDNA CENA:

18.11 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,81 

VAŠA CENA

16.30 €

16,30 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 210
Vezava: broširano
ISBN: 9789616036368

Hrvaška pisateljica in publicistka Slavenka Drakulić (1949) je najbrž ime, ki se je “prijelo” in na Zahodu postalo domala paradigma. Svojčas je kot jezična novinarka, “feministka s kremplji”, polnila strani pomembnega jugoslovanskega časopisja in uživala ugled polemične, rezke borke za bridko težo stvarnosti. Že zarana si je s številnimi članki, spisanimi v angleščini, v uglednih ameriških in evropskih časnikih utrjevala sloves avtorice, katere beseda, drzna, jasna in sočna, obenem pa presevajoča občutljivost ženskega pogleda, nekaj velja, čeravno ni spregovarjala v jeziku političnih analitikov prilik na Balkanu.

Njeno kasnejše pisanje, zbrano v knjigah Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali (1991), Balkan Express (1993) in Cafe Europa (1997) je odmevalo po svetu ter si priborilo legitimnost in bralstvo zlasti v devetdesetih, ko je bil interes Zahoda do prevratnega obdobja na Vzhodu najizrazitejši. Skozi prizmo literariziranih reportaž-esejev, v na videz obrobnih, prozaičnih zgodbah, se je duhovito in pronicljivo posvečala iztekajočemu se obdobju komunizma v socialističnih deželah za železno zaveso (posebej v bivši Jugoslaviji), preudarjala, kako vojna tudi daleč od fronte razkraja življenja, secirala postkomunistični vsakdan …

Svoj prvi roman, Hologrami strahu (1987), je napisala, ko jo je bolezen za slabo leto priklenila na posteljo in ko se je naposled kot ženska – mati, žena, novinarka – dokopala do časa, o katerem trdi, da je temeljni pogoj za ustvarjanje literature. Sledili so romani Marmorna koža (1989), Božanska lakota (1996) in Kot da me ni (1999). Zdi se, kakor bi bil pisateljičin habitus nespregledljivo vpet v posamične leposlovne organizme, čeravno se tematska osišča in pripovedni prijemi v njih razlikujejo. Njen rokopis razkriva “razredčen” tekst, skopo in asketsko besedišče, premišljeno in zadržano rabo literarnih sredstev.

Kolikor bolj je Slavenka Drakulić stala sredi sveta, toliko bolj je njeno početje domovina zagrinjala v molk. Še zlasti, ker mera njenega hrvatstva ni bila ustrezna, uspeh na tujem pa prevelik. V zadnjem času jo nekateri na Hrvaškem začuda le uvrščajo, skupaj z bivšimi “disidenti”, kot sta igralec Rade Šerbedžija in režiser Rajko Grlić, med “nove kulturne ikone”.

Roman Kot da me ni je bil tik po izidu v izvirniku predstavljen na frankfurtskem knjižnem sejmu že v desetih prevodih, nemška prevajalka pa je zanj prejela posebno nagrado. Pripoved tematizira nedavno vojno v Bosni, a ne tisto, ki je divjala na bojiščih, marveč ono, ki se je dogajala za ogradami taborišč: jetniških, tranzitnih, sprejemnih…, in vojno v človeku. Osredotoča se na usodo zlorabljane in posiljevane ženske, S., razlaščene pravice nad lastnim telesom, ter postaje križevega pota, na katerega jo ženejo razmere, zavojevalci ter posledice obojega: na silo spočet otrok. Čeravno je časovno postavljen v obdobje med letoma 1992 in 1993 ter lociran v Bosno, Zagreb in Stockholm, z močjo izrekanja, ki distancirano beleži dogajanje – pri čemer ne demonizira ali idealizira rabljev in njihovih žrtev -, presega časovno in geografsko opredeljenost.

Slovenskim bralcem so bila doslej na voljo štiri avtoričina dela: Hologrami strahu, Kako smo preživeli komunizem …, Balkan Express in Okus po moškem.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

22.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,20 

VAŠA CENA

19.80 €

19,80 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.