Jezik: slovenski jezik
Število strani: 210
Vezava: broširano
ISBN: KRONIKEPRI

16,30 

Kronike prikrite resnice

REDNA CENA:

18.11 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,81 

VAŠA CENA

16.30 €

16,30 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 210
Vezava: broširano
ISBN: KRONIKEPRI

Pere Calders (1912-1994) je začel objavljati ravno ob začetku španske državljanske vojne. Sodi med katalonske pisatelje, ki so po letu 1939 prisilno ali prostovoljno zapustili domovino. Naselil se je v Mehiki, kjer je preživel triindvajset let. Kljub izgnanstvu ni prenehal z objavljanjem. Stik z bralci mu je uspelo obnoviti leta 1955, ko je izšla prozna zbirka Kronike prikrite resnice. Zbirka obsega besedila napisana med 1936 in 1952. Usoda Caldersove prve zbirke je podobna usodi mnogih drugih literarnih del, ki so v tem času nastala v katalonskem jeziku.

Da so knjige kljub vsem zaprekam našle pot do bralcev, imajo zaslugo literarne nagrade, ki so z denarnim skladom zmagovalcu zagotavljale, če drugega ne, vsaj objavo. Caldersova zbirka je bila leta 1954 nagrajena z nagrado Víctor Catala in tako se je začela njena pot med bralno občinstvo, ki jo je v naslednjih desetletjih, skupaj z najuglednejšimi kritiki, začelo ceniti kot eno ključnih del katalonske povojne literature. Leta 1962 so se razmere v Španiji normalizirale, zato se je odločil za dokončno vrnitev. Postal je avtor, ki je med poznavalci žel kar najbolj visoke kritike, a prodor do širokega kroga bralcev mu ni uspel. V šestdesetih je objavil romana Agavina senca in Pomorski sprehod v megli, daljšo novelo iz stvarnosti mehiških indijancev Tukaj počiva Nevares, nadaljeval pa je tudi s pisanjem in objavljanjem kratkih zgodb, ki so zanj posebej značilne. Sprva nobena njegova knjiga ni postala knjigotržni uspeh. Razlog za to je najti predvsem v stališču prevladujoče literarne struje prvih povojnih desetletji, ki je od avtorjev zahtevala angažirano umetnost. V času, ko so bile zahteve po historičnem realizmu najbolj glasne, se je Calders postavil v bran ne samo svoje umetnosti, ampak umetnosti celotne predvojne generacije. Tako je ob vsem nasprotovanju "uradne" literarne kritike postavil literaturi zahtevo, da mora delovati po lastnih pravilih. Zato je preteklo dolgo časa, preden je postal bran in cenjen kot vzornik, kar se je zgodilo šele proti koncu sedemdesetih let. Prelomni trenutek je pomenila gledališka montaža njegovih zgodb Ataviana, pri kateri je leta 1979 sodeloval tudi sam. Nadaljeval je predvsem s kratko prozo, bil pa je tudi aktiven pisec člankov v časopisih, ker si je pridobil sloves kolumnista v glavnem katalonskem dnevniku Avui.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

29.90 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,00 

VAŠA CENA

26.90 €

26,90 

REDNA CENA:

20.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,00 

VAŠA CENA

18.00 €

18,00 

99 na zalogi

REDNA CENA:

19.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,90 

VAŠA CENA

17.10 €

17,10 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.