Jamesa je na počitnicah zapustila prijateljica Michel, kar ga je navdalo z mešanimi občutki. Takrat je začel raziskovati svoje nekdanje ljubezenske zveze in razreševati negativne vzorce obnašanja. Spoznal je francoskega kuharskega mojstra Rogerja, ki je učil kuhati z ljubeznijo, ob tem pa delil recepte za ljubezen in življenje. James je prvič odprl svoje srce in se spopadel s svojimi strahovi.
Kot je Roger povedal na nek nepozaben dan: “Prečudovita jed, kot je tale, nas lahko pripelje do točke popolne tišine, kakor da se v tistem trenutku na svetu ne dogaja nič drugega. Lahko nas popelje v samo bistvo sedanjega trenutka kot le redko katera druga stvar. In kadar smo na tak način prisotni, se povežemo s svojo dušo, z našim duhom. Veš, kaj mislim? To je podobno kot na primer, ko vstopiš v neko mogočno katedralo ali kadar si v stanju globoke meditacije. In kadar te hrana popelje v tisti resnični zdaj, je to resnično duhovna izkušnja.”
Odlomka iz knjige:
“Zdaj razumeš! Se spomniš, kaj sem ti razlagal o česnu? Moraš ga popolnoma zmečkati, da bi lahko ‘iz pustil’ svoj sok. Če ga počasi režeš na majhne koščke, se takoj spet (samo)zaceli, s tem pa prav tisto, kar iščemo v česnu in kar je bistveno za naš užitek, česen zadrži v sebi. Enako velja tudi zate. Michele te je popolnoma potolkla in zmečkala, je tako? In ko te je zmrcvarila, si se bil prisiljen soočiti tudi s tistimi deli samega sebe, ki si se jih pred tem bal. A šele po vsem tem si bil sposoben to ‘iz stisniti’ oziroma ‘stisniti iz’ sebe in pritiskati toliko časa, da je ta sok, ki je v tebi, pritekel ven.”
“In Jezus je dejal ‘To je moje telo,’ ker je želel, da bi videli božanskost tudi v nečem na videz tako preprostem kot je kos kruha, in da bi se tega zavedali vsakič, ko bi ga jedli. Potem je dejal ‘To je moja kri,’ ker je želel, da bi videli povezanost med tem, kar nam je na dosegu roke vsak dan in svetostjo, ki nas obdaja. Njegovo sporočilo pa se je glasilo da je energija ljubezni vedno navzoča in jo lahko najdemo tudi v najbolj preprostih in elementarnih stvareh.”
Sledite Twymanu v procesu globoke notranje preobrazbe, ko raziskuje svoje nekdanje zveze in razpleta negativne vzorce obnašanja…ter se uči, kako sprostiti svoje strahove in odpreti svoje srce – morda prvikrat v svojem življenju.
Ljubezen, bog in umetnost francoske kuhinje je knjiga, ki vam bo z upanjem napolnila srce in obenem dala kopico nasvetov, kako postati ne le vrhunski mojster francoske kuhinje, temveč tudi mojster svojega življenja. Napisana je v obliki receptov za ljubezen in življenje ter bralce nagovarja z osebno izpovedjo, ki jo lahko vsakdo ceni in sprejme.
Srečanje z mojstrom francoske kuhinje, ki v sebi skriva veliko več, kot se zdi na prvi pogled, je dobrodošlo lažje branje za vse tiste, ki ne najdejo izhoda iz labirinta lastnih misli in težav.