Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 360
Velikost: 155 x 235 mm
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789617083156

34,90 

Prepleteno življenje: Kako glive spreminjajo naš svet, vplivajo na naš um in oblikujejo našo prihodnost

PREVOD:

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

34.90 €

34,90 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 360
Velikost: 155 x 235 mm
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789617083156

Knjiga, ki odpira vrata v spektakularni in prezrti svet gliv! Prepleteno življenje (Entangled Life, 2020) je prva knjiga Merlina Sheldraka in hkrati že mednarodna uspešnica, prejemnica več nagrad in priznanj. Navdušeni bralci jo berejo v več kot 20 jezikih sveta. Je strastno in živahno napisano naravoslovno znanstevno delo, Merlinova spretnost razlaganja pa tako očarljiva, da navdušuje najširše bralstvo.

Kadar pomislimo na glive, si najpogosteje predstavljamo gobe. Toda gobe so le trosnjaki gliv, njihovi plodovi. Glive so povsod, a jih zlahka prezremo. Tvorijo povsem samostojno kraljestvo organizmov – obsežno, raznovrstno in živahno. Merlin Sheldrake nam razkriva, kako ta osupljiva bitja – in naši raznovrstni odnosi z njimi – celovito spreminjajo naše razumevanje življenja na Zemlji. Življenje večine gliv je očem prikrito, kljub temu pa tvorijo neznansko raznovrstno kraljestvo živega sveta, ki podpira in vzdržuje skoraj vse žive sisteme. Na Zemlji tako rekoč ni mesta, kjer gliv ne bi bilo.

Merlin Sheldrake nam na svoji privlačni pustolovščini, strnjeni med platnice knjige Prepleteno življenje, predstavi spektakularni svet gliv: brezmejno presenetljive organizme, ki omogočajo naš obstoj in hkrati izpodbijajo nekatera ustaljena pojmovanja. Spoznavamo kvasovke in psihedelike; odkrivamo glive, ki se pod zemljo razraščajo kilometre daleč in so največji organizmi na našem planetu; opazujemo, kako se glive prepletajo z rastlinami in skupaj z njimi tvorijo kompleksna omrežja ‘gozdnega spleta’; in srečujemo agresivne glive, ki s smrtonosno natančnostjo vdirajo v telesa žuželk in določajo njihovo ravnanje.

Glive so oblikovale človeško zgodovino, saj lahko spreminjajo naš um, zdravijo naša telesa in nam celo pomagajo pri odpravljanju okoljskih katastrof. Sposobnost gliv, da prebavljajo plastiko, eksplozive, pesticide in surovo nafto s pridom izrabljajo revolucionarne tehnologije.

Čeprav nimajo možganov, so razvile kompleksne strategije reševanja problemov, s tem pa širijo tradicionalne definicije inteligentnosti in sejejo dvom na pojmovanje individualnosti.

Prepleteno življenje je spoj znanstveno doslednega pisanja in poetičnega premišljevanja o glivah, skozi katerega se nam pokaže svet v drugačni luči.

Nagrade in priznanja:

Revija Time je leta 2020 knjigo Prepleteno življenje uvrstila na seznam 100 knjig, ki jih je treba prebrati, The Daily Telegraph jo je uvrstil na seznam 50 najboljših knjig leta 2020, The Times pa jo je isto leto razglasil za eno najboljših naravoslovnih knjig. Na radiu BBC so jo predvajali kot knjigo tedna, na lestvico uspešnic jo je uvrstil tudi Sunday Times. Leta 2021 je prejela Wainwrightovo nagrado v kategoriji okoljevarstvenih knjig, nagrado Združenja piscev o hrani v kategoriji prvencev in nagrado Kraljeve družbe za naravoslovne knjige. Bila je v ožjem izboru za knjigo leta 2021 za britansko književno nagrado v kategoriji neleposlovja.

Prepleteno življenje so leta 2020 izbrali za najboljšo knjigo BBC Science Focus, The Daily Mail, Geographical, Science Friday, magazin TIME, The Times, The Telegraph, Andrew Marr, Sigrid Rausing, Andrew Motion, Tyler Cowen, Charles Foster in drugi.

O avtorju:

Merlin Sheldrake (1987) je biolog in znanstveni publicist, raziskovalec na področjih botanike, mikrobiologije, ekologije ter zgodovine in filozofije znanosti. Doktoriral je iz tropske ekologije na Univerzi v Cambridgeu z raziskavo o glivnih omrežjih v tropskih gozdovih Paname, kjer je deloval na biološki raziskovalni postaji Smithsonovega inštituta za tropske raziskave. Je znanstveni sodelavec Svobodne univerze v Amsterdamu, sodelavec Društva za zaščito podzemnih omrežij (SPUN) in član svetovalnega odbora Fundacije za glive.

Področja Sheldrakovega zanimanja segajo od biologije gliv do etnobotanike Amazonije ter odnosov med zvokom in obliko resonančnih sistemov. Kot amaterski pivovar se navdušuje nad odnosi med ljudmi in drugimi vrstami organizmov. Je pianist in harmonikar, član londonske skupine Gentle Mystics.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

30.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,00 

VAŠA CENA

27.00 €

27,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.