Spremna beseda: Andrej Šubic
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 288
Velikost: 130 x 215 mm
Leto izida: 2020
Založba:
ISBN: 9789612871215

17,99 

Visoška kronika: dramatizacija v poljanskem narečju

KATEGORIJA:

ILUSTRACIJE:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

19 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,01 

VAŠA CENA

17.99 €

17,99 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Spremna beseda: Andrej Šubic
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 288
Velikost: 130 x 215 mm
Leto izida: 2020
Založba:
ISBN: 9789612871215

Pričujoča Visoška kronika Ivana Tavčarja je pika na i uprizoritvi poljanske gledališke skupine pod vodstvom Andreja Šubica in pokroviteljstvom KD dr. Ivan Tavčar v Poljanah nad Škofjo Loko. Izšla je ob 100. obletnici izida originalne kronike in 170. obletnici Tavčarjevega rojstva.

Kakor je Travniku, starodavnemu mestu v Bosni in Hercegovini, s svojo Travniško kroniko postavil nesmrtni spomenik pisatelj in nobelovec Ivo Andrić – rodil se je v bližnjem naselju Dolac – tako je Ivan Tavčar v večnost zapisal Visoko. Kajti stvarni spomeniki propadejo, se rušijo in uničujejo, literatura pa je večna in neizbrisljiva.

Visoška kronika je nastala slaba tri desetletja pred Travniško, leta 2019 je bila 100. obletnica njenega prvega izida. In čeprav je Visoko v primerjavi s Travnikom zelo majhno naselje, danes ima komajda okoli dvajset prebivalcev – le streljaj naprej leži Tavčarjeva rojstna vas Poljane – ni veljava Visoške kronike za nas nič manjša, kot je za Andrićeve rojake veljava Travniške. Visoška kronika je namreč eno najpomembnejših del slovenske literarne zgodovine in romanopisja, toliko izdaj in ponatisov je doživel le malokateri slovenski roman.

Posebej pomembna pa je Visoška kronika za Tavčarjeve poljanske rojake. Njegova pristava, najbolj znana kot Tavčarjev dvorec, dobiva iz leta v leto lepšo podobo, in pisatelj, ki se že več kot 60 let v bronu znamenitega kiparja Jakoba Savinška ozira proti svoji rodni vasi in Blegošu, bi bil danes nanj ponosen, pa tudi na svoje rojake, ki negujejo in oživljajo spomin na slavno visoško preteklost.

Ob 100. obletnici izida Visoške kronike, je poljanska gledališka skupina pod vodstvom Andreja Šubica in pokroviteljstvom KD dr. Ivan Tavčar Kroniko uprizorila na odru v Poljanah nad Škofjo Loko – premiera je bila 7. junija – praznovanju pa se je dva tedna pozneje pridružila Drama SNG Ljubljana in na Visokem izvedla »svojo« Visoško kroniko v režiji Jerneja Lorencija. Ta knjiga je pika na i.

O knjigi:

V prvem delu je objavljena dramatizacija Kronike v poljanskem narečju, ki jo je s pomočjo Francke Benedik zapisal Poljanec Andrej Šubic, zdravnik, ljubiteljski igralec ter režiser in glavni motor poljanske gledališke kulture.

Drugi del je celoten Tavčarjev roman.

Tretji pa Šubičevo spremno besedilo s fotografijami uprizoritve Kronike v Poljanah.

Knjigo krasijo ilustracije akademske slikarke Maje Šubic, prav tako Poljanke, hčere slikarja Iveta Šubica. Zanimivo naključje je, da slikarko s Tavčarjem povezuje tudi rojstni datum – oba sta se rodila 28. avgusta.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.