Trda vezava
240 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789610506416

23,40 

Folklorno gradivo iz Tera – 1940, Terenski zapisi Milka Matičetovega

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

26.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,60 

VAŠA CENA

23.40 €

23,40 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Trda vezava
240 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789610506416

Milko Matičetov (1919–2014) je folklorno gradivo, predstavljeno v tukajšnji knjigi, zapisal med ljudmi v Beneški Sloveniji, natančneje Terski dolini, že leta 1940 kot študent na Padovanski univerzi, a je doslej, z izjemo nekaj enot, ostalo neobjavljeno.

Po osmih desetletjih ga zdaj predstavljamo po konceptu znanstveno-kritične izdaje, torej v fonetičnem zapisu in knjižnem prevodu ter s komentarji, večino katerih je pripravil že avtor zapisov sam, uredniki pa smo jih dopolnili. Dodali smo tudi uvodna spremna besedila, ki terenske zapise postavljajo v kontekst različnih vidikov. Najprej je gradivo umeščeno v prostor Beneške Slovenije in znotraj nje Terske doline skozi prizmo zgodovinsko-družbenih razmer v zadnjem poldrugem stoletju. Sledi poglavje o zapisovalčevih spominih in (samo)reflektivnih pogledih na terensko delu v Teru 1940 in njegove teoretične premisleke. Oris vsebinsko motivnih značilnosti predstavi analizo zbranega gradiva, ki med drugim obsega 47 pravljic in povedk, med katerimi se jih kar 22 uvršča v mednarodno klasifikacijo ATU.  Nato so pregledani zapisovalčevi jezikovnouredniški posegi, čemur je dodan opis glasovnih in naglasnih značilnosti terskega narečja. Osrednji del knjige predstavljajo besedila, opremljena z metapodatki in seznamom izbranih narečnih besed iz besedil.

Terenski zapisi Milka Matičetovega so tako pripravljeni za znanstvenoraziskovalno rabo, poknjiženi zapis in prilagojeni seznam narečnih besed pa omogočata dostopnost gradiva tudi (naj)širšemu krogu zainteresiranih bralcev.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami. Hvala za razumevanje!

PRIPOROČA
VAŠA CENA

15.00 €

15,00 

98 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.