Mehka vezava
345 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
ISBN: 9789617120035

22,50 

Koširjevi in Matjaževa vojska v Sevnici

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

25.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,50 

VAŠA CENA

22.50 €

22,50 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
345 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
ISBN: 9789617120035

Avtorica v monografiji predstavi usodo Jožefa Koširja in njegove družine. Na začetku decembra 1949 je ljubljansko okrožno sodišče na procesu v Brežicah obsodilo sedem mladih ljudi, med njimi Koširja, ker naj bi kot člani ilegalne organizacije Matjaževe vojske v Sevnici s protidržavnim delovanjem rušili takratno oblast. Proces je bil pripravljen zelo hitro. Uprava državne varnosti (Udba) jih je začela spremljati na začetku poletja 1949 in jih je aretirala med 19. in 23. novembrom. Zaprti so bili v Centralnih zaporih Udbe v Ljubljani, kjer so jih preiskovalci psihično in fizično mučili ter tako izsilili njihova »priznanja«.

Tik pred brežiškim procesom je Udba aretirala več oseb in jih zaprla v brežiške zapore. Pet, med njimi Koširjevo ženo Marijo, jih je bilo obsojenih na procesu proti podpornikom sevniške organizacije Matjaževe vojske maja 1950.

Sevniška organizacija Matjaževe vojske je bila konstrukt Udbe. Zgodba je tipičen primer, kako je Udba pod pretvezo, da naj bi želeli njeni člani s protidržavnim delovanjem zrušiti obstoječi sistem, preganjala domnevne politične nasprotnike. Oba procesa sta bila montirana, obtoženi pa so bili obsojeni iz političnih razlogov. Marija in Jožef Košir sta bila sodno rehabilitirana sredi devetdesetih let, leta 2018 pa jima je Komisija za izvajanje Zakona o popravi krivic priznala statusa bivših političnih zapornikov. Dogajanje od aretacije in prestajanje kazni je Jožef Košir opisal v spominih, ki so, poleg fotografskega in dokumentarnega gradiva, objavljeni v monografiji.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

17.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,70 

VAŠA CENA

15.30 €

15,30 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.