Mehka vezava
322 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2018
Založba:
ISBN: 9789616732420

25,20 

Paul Valéry : njegov koprsko-tržaški rod in odnos do evropskega duha v času med svetovnima vojnama

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

28.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,80 

VAŠA CENA

25.20 €

25,20 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
322 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2018
Založba:
ISBN: 9789616732420

Zgodovina oblikuje sedanjost in prihodnost. Ena izmed temeljnih zakonitosti našega bivanja je tako zelo prisotna v naši zavesti, da se je vsakič lotimo znova. Kronika sicer ne zadošča, ker ogrodje potrebuje formo in vsebino, zato pa so najproduktivnejši razlagatelji raznovrstnih vidikov preteklih izkušenj zgodovinarji. Nekateri so pri obravnavanih tematikah manj originalni, druge pa odlikuje že izvirnost pri izbiri problema, ki ga želijo nato pretehtati in globinsko spoznati. Mednje upravičeno sodi dr. Salvator Žitko, ki mu »obrt« zgodovinarja še kako leži, odlikuje pa ga tudi intelektualna radovednost, ki ga je tokrat privedla do tega, da nam lahko sedaj ponuja svojevrstni prikaz Paula Valéryja – francoskega pesnika, esejista in misleca, ki je bil dejavem predvsem v času med obema svetovnima vojnama.

Seveda ne gre tu za literarno kritiko umetniške plati enega izmed evropskih velikanov ustvarjanja z besedo, kakor niti ne za strogo filozofsko razglabljanje pomembnega misleca, amapak za zelo posrečeno analizo njegovih manj poznanih plati. Razdeljena je na tri večje sklope, ki so porazdeljeni v več smiselno povezanih poglavij, ki prikažejo v posebni luči Valéryjev izvor, življenje in delo. Ob branju tako spoznamo njegove prednike, ki so v prvi polovici 19. stoletja s svojim angažmajem zaznamovali poslovno in družabno življenje Trsta, pa tudi Valéryjevo navezavo na Koper in slovensko obalo, od koder je izviral en del njegove družine. Osvetljene so najbolj relevantne faze življenjske poti tega eminentnega intelektualca, od izobraževanja oziroma študija dalje, predvsem v zvezi z njegovim plodnim življenjem v Parizu od zadnjega desetletja pred prvo svetovno vojno, zlasti pa v času med obema vojnama, na primer v okviru odborov in komisij Društva narodov v Ženevi ali pa njegova potovanja po nekaterih evropskih državah, kjer se je srečeval z najuglednejšimi misleci. Posebej zanimiv je opis Valéryjeve prisotnost med Slovenci in Hrvati, še posebej v tedanjem slovenskem revijalnem tisku in nekaterih manj znanih delih hrvaških avtorjev, kot tudi njegov odnos do slovanskega/slovenskega sveta, na primer do jezika, kulture in posameznih avtorjev. Zgodovina tu ni polepšana, je pa lepo napisana zgodovinska zgodba, ki je nismo še imeli. Dinamičnost in svojevrstnost Valéryja, obenem njegove kontroverznosti oziroma nelahke izbire v nelahkih časih so dinamično opisane – vredne vse naše pozornosti.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.