Trda vezava
522 strani
Slovenski jezik
170 x 240 mm
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789610505860

26,10 

Slovenski doktorji klasične filologije na dunajski univerzi v obdobju 1872–1918.

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

29.10 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,00 

VAŠA CENA

26.10 €

26,10 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Trda vezava
522 strani
Slovenski jezik
170 x 240 mm
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789610505860

Monografija predstavlja slovenske doktorje klasične filologije, ki so na Filozofski fakulteti dunajske univerze doktorirali v obdobju med 1872, ko je v avstrijskem visokem šolstvu prišlo do temeljite reforme doktorskega študija z uvedbo znanstvenega doktorata, do konca monarhije 1918.

Uvodoma je predstavljena zgodovina doktorskega študija na dunajski Filozofski fakulteti, orisano je izobraževanje učiteljev (usposobljenostni izpit) in predstavljena zgodovina dunajskega Filološkega seminarja.

Osrednje poglavje predstavlja slovenske doktorje klasične filologije po kronološkem zaporedju doktorskega študija in promocije: njihov študij, doktorski študij, disertacije, rigorozi, njihovi učiteljski izpiti, in njihovo poznejše delo, še zlasti delo na področju klasične filologije. Predstavljeni so: Fran Detela, Josip Pipenbacher, Franc Prosenc, Janez (Ivan) Maselj, Franc Lastavec, Anton Dolar, Janez Gnidovec, Anton Derganc, Franc Jerè, Janez (Ivan) Samsa in Franc Omerza.

Zanimivo je tudi šesto poglavje, v katerem je predstavljenih 70 predavateljev vseh strok, pri katerih so slovenski doktorandi klasične filologije v obdobju med 1872 in 1918 vpisovali predavanja in opravljali izpitne obveznosti.

Dodatki prinašajo: prepise vpisnic (Nationale) predstavljenih doktorandov; prepis celotne disertacije Frana Detele kot najstarejše ohranjene doktorske disertacije katerega od doktorandov slovenskega rodu na dunajski univerzi po reformi doktorskega študija l. 1872; prepise odlomkov iz ostalih treh ohranjenih disertacij.

Na koncu je seznam uporabljenih virov in literature ter seznam uporabljenega slikovnega gradiva. Monografija je nadgradnja rezultatov, zbranih v projektu »Zgodovina doktorskih disertacij slovenskih kandidatov v Avstro-ogrski monarhiji«, ki je potekal v obdobju 2015–2018 pod vodstvom dr. Toneta Smoleja, hkrati je del obeležitve 100-letnice Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Oddelka za klasično filologijo, ki je bil eden od njenih ustanovnih oddelkov, obenem pa tudi del zbiranja gradiva za Novi Slovenski biografski leksikon, predvsem kot dopolnilo in nadgradnja podatkov o univerzitetnem študiju nekaterih posameznikov, kar bo v pomoč bodočim raziskovalcem.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

35.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,50 

VAŠA CENA

31.50 €

31,50 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.