Trda vezava
260 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2019
ISBN: 9789612862398-1

19,50 

Uvod v razumevanje upravnega prava in javne uprave

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

KATEGORIJA: ,

VAŠA CENA

19.50 €

98 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Trda vezava
260 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2019
ISBN: 9789612862398-1
Knjiga Uvod v razumevanje upravnega prava in javne uprave, predstavlja zaokrožen prikaz materije upravnega prava z analizo pojmov splošnega upravnega prava in temeljnimi značilnostmi ureditve upravnega postopka ter celovito obravnavo javne uprave. Knjiga bo koristen pripomoček za vse tiste, ki se z navedenimi temami strokovno srečujejo pri svojem delu, zaradi svoje preglednosti in celovite obravnave pa bo dobrodošla tudi kot študijsko gradivo.
– Izr. prof. dr. Tjaša Ivanc
Pričujoče delo celovito in na sodoben ter hibriden način zaobjame problematiko razumevanja temeljnih pojmov upravnega prava in javne uprave. Avtor dokaj izvirno opredeli pojem javne uprave in javnega sektorja. Njegova razlaga pripomore h kakovosti dela s postavitvijo na novo zapisanih definicij. Avtor z analizo teorije doda tudi nov celovit pristop k razumevanju teh pojmov. Uporabnost dela se kaže v tem, da – glede na analizo dosedanjega stanja – podaja določene informacije, na podlagi katerih se bodo lahko načrtovali ukrepi za spremembe v prihodnje.
– red. prof. dr. Vesna Rijavec
 
Pričujoča knjiga je namenjena vsem tistim, ki jih iz kakršnega koli razloga zanimajo pojmi s področja javnega sektorja, upravnega prava in javne uprave. S tem mislimo tako tudi strokovnjake, ki se s temi instituti  dnevno ukvarjajo. Knjiga je napisana tako, da bo razumljiva vsem, sicer pa bo vsak, ki bo knjigo bral, gotovo našel lastne razloge zanjo. V monografiji so prikazani bistveni elementi prava in upravnega ter polžaj fizičnih oseb, ki delujejo v javni upravi. Opredeljeni so tudi pojem in funkcije javne uprave. Pojmi in instituti so napisani pregledno, saj je namen dela razumevanje bistvenih elementov naslovne tematike.
Monografija ima tri dele.
Prvi del je namenjen razumevanju prava in upravnega prava nasploh. V njem pojasnjujemo osnovne pravne pojme ter razvoj in temeljne institute upravnega prava, ki ga razdelimo na materialno in formalno. Natančneje je predstavljena praktična uporaba formalnega, procesnega prava s prikazom temeljnih insitutov, ki urejajo splošni upravni postopek. Fokus predstavitve je z vidika stranke / zavezanca pri uveljavljanju njenih materialnih in procesnih pravic, takrat ko je v dejanskem ali potencialnem konfliktu njihov interes z javnim interesom.
V drugem delu je predstavljena javna uprava kot poseben pravni fenomen. Najprej jo predstavljamo organizacijsko, nato funkcionalno. Organizacijsko umeščamo javno upravo v javni sektor s posebno sektorsko klasifikacijo pravnih oseb. V knjigi prikazana sektorska klasifikacija pravnih oseb je naše avtorsko delo in je namenjena lažjemu razmejevanju javnega sektorja, kot je urejen v slovenski pozitivni zakonodaji.
V nadaljevanju fenomen javne uprave predstavljamo funkcionalno skozi tri njene glavne funkcije: (1) oblastno / regulatorno, (2) servisno in (3) pospeševalno. V okviru prve organizacijsko analiziramo pojme: državna uprava, lokalna samouprava in nosilce javnih pooblastil; v okviru druge predstavljamo izvajalce gospodarskih in negospodarskih javnih služb; v okviru tretje opredelimo javne sklade in javno-zasebna partnerstva.

V tretjem delu predstavljamo pravne položaje fizičnih oseb, ki delujejo v javni upravi in javnem sektrju. Najprej analiziramo pravni polžaj različnih javnih funkcionarjev in opredelimo temeljne institutte njihove integritete z vidika preprečevanja korupcije. V nadaljevanju razmejimo funkcionarje od javnih uslužbencev ter analiziramo pravni položaj slednjih. Javne uslužbence razdelimo na tiste, zaposlene v celotnem javnem sektorju, in tiste, ki opravljajo uradniška in strokovno-tehnična dela. Knjigo zaključimo s pregledno analizo institutov plačnega sistema javnega sektorja, ki velja tako za javne funkcionarje, kot tudi za javne uslužbence.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.