Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 104
Velikost: 147 x 210 x 9 mm
Teža: 164 g
Leto izida: 2024
ISBN: 9789617206111

24,00 

Birokrat

KATEGORIJA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

24.00 €

24,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 104
Velikost: 147 x 210 x 9 mm
Teža: 164 g
Leto izida: 2024
ISBN: 9789617206111

Birokrat Milana Jazbeca se odlikuje s stilom, ki je vznemirljiv, sproščen in privlačen. Bere se samoumevno in prebere na dušek ter ves čas kliče po ponovnem branju in sili k premišljanju. O birokratih. Pa tudi o nas samih.

Razgrinja nam uradnikovo življenje in delo, način razmišljanja, bližnjice in skrivalnice ter vse skupaj postavlja v delno samoironičen psihološki okvir, ki skozi očala posebne vrste odraža možno in deloma tudi resnično usodo slehernega posameznika, ne glede na to kaj je in kje dela.

Avtorjev stil upošteva Levstikov nasvet, da je treba resnico zaviti v prijetno šalo. Zato mu ne manjka zrnca ali dveh soli, pa tudi ne satire in morda celo ščepca pikrosti. Birokratov vsakdan je razpet v svojevrsten trikotnik, ki ga zraven njega tvorita še predvsem njegov šef in njegove stranke, vse skupaj pa se odvija v birokratovi pisarni, na hodniku in v čakalnici.

Knjigo odlikuje tudi izviren avtorjev slovarček pojmov (npr. arhiv, čakanje, dovoljenje, lobi, pajčevina, pult, vrsta).

Odlomek:

»Seveda nisem navaden birokrat, ampak tak z dolgoletnimi izkušnjami. Znajdem se v vsaki situaciji, vsakemu mlajšemu kolegu bi znal svetovati o čemerkoli, a vendar tega ne počnem. Birokratove in birokratske izkušnje niso nekaj, kar bi človek kar tako delil naokoli. Ne, nikakor ne. Pridobiš si jih z veliko muko in zato imajo visoko ceno. To pomeni, da jih ne razdajaš, marveč kvečjemu izmenjuješ. In to s tistimi in s takimi kolegi, ki bodo to znali ceniti in ki, seveda, lahko tudi tebi kaj prenesejo iz svojih izkušenj. Čeprav – višje ko si na uradniški lestvici, manj je takih, ki ti lahko kaj resnično uporabnega povedo. Zato je pač najbolj naravno in normalno, da zadržiš to znanje zase. In da ga potem preneseš na tistega, ki te bo nasledil. Mi vsi pa vemo, da te lahko najbolj dobro nasledi le kdo od tvojih. Zato je birokracija novodobno plemstvo: grofje, vazali, graščaki in njim podobni. Namesto posesti imajo fevde, polne izkušenj o tem, kako se upravlja z državnimi posli. Brez takega znanja in izkušenj ter brez takega plemstva bi bili sodobni kralji nemočni.«

O avtorju:

Dr. Milan Jazbec je izkušen birokrat, a tudi veleposlanik in profesor diplomacije ter pesnik in pisatelj, pripadnik prve generacije slovenskih diplomatov. Bil je šesti slovenski veleposlanik v Severni Makedoniji (2016-2020) in četrti v Turčiji (2010-2015), nerezidenčno akreditiran v Azerbajdžanu, Iraku, Iranu, Libanonu in Siriji. Doma je iz slikovite nižinske vasi Sp. Pohanca pri Brežicah, ki se prvič pisno omenja leta 1246, živi in dela pa v Ljubljani. Zaposlen je na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Zraven diplomatskih ima dolgoletne izkušnje iz gospodarstva, novinarstva in politike ter akademskega sveta. Marca 2005 je za svoje delo prejel avstrijsko državno odlikovanje veliki zlati častni znak z zvezdo za zasluge za Republiko Avstrijo. Od leta 2017 je član Slovenskega centra PEN. Objavil je več kot sedemdeset knjig ter je avtor več kot stopetdeset člankov o diplomaciji in sorodnih temah. V svoji karieri je bil in velik šef in majhen uradnik ter še marsikaj vmes. Danes je spet uradnik in piše različna gradiva.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.