NOVO
Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 201
Velikost: 130 x 200
Leto izida: 2024
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789612774240

27,90 

Dvoliki

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

27.90 €

27,90 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 201
Velikost: 130 x 200
Leto izida: 2024
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789612774240

Zbirko Dvoliki sestavlja štiriindvajset kratkih zgodb, v katerih Jedrt Maležič opisuje ljudi, ki svet zaznavajo skozi filter trdno oblikovanih osebnih prepričanj, četudi ta lahko delujejo v njihovo škodo.

Dvoliki so zataknjeni v okoliščine, ki jih dojemajo, kot da se dogajajo samo njim. Pogostokrat gre za ljudi v življenjskem obdobju, ko resno razmišljajo, da je nastopil pravi čas, da si uredijo eksistenco. To jim povzroča še dodatno in nezavedno stisko, ki se kaže v različnih oblikah, kot je otročja zagledanost v morebitno partnerko, nevrotično vzgajanje mlajših ljubimcev, iskanje svojega mesta v hierarhiji pivskih prijateljev, razpetost med ugajanjem tako družini kot oblastnemu šefu, in podobno.

Na neki način si izmišljujejo strategije načinov preživetja, bodisi s samoprepričevanjem, potapljanjem v preganjavico, ponovnem obisku prostora nekdanje travme, predvsem pa z nezavednim prelaganjem odgovornosti za lastna dejanja in občutke na druge. Dvoliki se ne zavedajo, da se je treba za dosego odraslosti in notranje pomirjenosti včasih čemu tudi odreči, sprejeti napake in nepopolnosti drugega, predvsem pa priznati lastne.

Zgodbe na strukturno spreten in slogovno iskriv način podajajo zapletena psihološka stanja, umeščena v zgolj en trenutek iz vsakdana, iz katerega pa lahko vseeno, predvsem zaradi pomenljivih detajlov, dobimo celostno sliko o življenjih protagonistk in protagonistov vse do njihovih otroških let.

Jedrt Maležič je do svojih literarnih junakov nepopustljiva. Ne odpušča jim, ne boža jih v smeri dlake, ne sočustvuje. Znajti se morajo sami, kajti le tako bodo enkrat tudi dozoreli. Brez bergel, brez pocukranega pomilovanja.

O avtorici: 

Jedrt Maležič (1979) je pisateljica in književna prevajalka iz angleščine in francoščine. Leta 2016 je izdala kritiško dobro sprejeti kratkoprozni zbirki Težkomentalci (nominacija za najboljši prvenec) in Bojne barve (nominacija za nagrado novo mesto). V letu 2018 je sledil roman Vija vaja ven. Njeno delo Bojne barve je bilo prevedeno v makedonščino (Begemot, 2019), zbirka Težkomentalci pa je izšla v španščini (Litterae Slovenicae). Njen roman Napol morilke (Goga, 2021) je bil nominiran za nagrado kresnik, pri Založbi Goga pa je v letu 2022 izšel njen roman Križci, krožci.

Ilustracija na naslovnici: Eva Mlinar

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.