NOVO
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 626
Velikost: 135 x 200 x 35 mm
Teža: 713 g
Leto izida: 2024
Založba:
ISBN: 9789612571795

38,00 

Fosilni kapital

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

38.00 €

38,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 626
Velikost: 135 x 200 x 35 mm
Teža: 713 g
Leto izida: 2024
Založba:
ISBN: 9789612571795

Andreas Malm, švedski okoljski aktivist in profesor na univerzi v Lundu, si je v svojem vplivnem delu Fosilni kapital (s podnaslovom: Vzpon parne moči in izvori globalnega segrevanja) zastavil navidez preprosto vprašanje: Kako je mogoče, da se poraba fosilnih goriv ne zmanjšuje, ampak celo raste, kljub temu da so posledice podnebne krize iz leta v leto bolj uničujoče?

Osnovna teza te obsežne knjige je, da moramo odgovor iskati pri začetkih – v vzponu parne moči in fosilnih goriv v času industrializacije. Po prevladujočih razlagah je bil prehod od vodne moči, ki je poganjala prve tekstilne obrate, k moči parnih strojev nujnost – premog in para naj bi bila preprosto cenejša in učinkovitejša od človeških rok in vodnih koles.

Nasprotno pa Malmova študija pokaže, da je bila odločitev za parni pogon neracionalna. Ni šlo za ekonomsko ali tehnološko nujnost, temveč za sredstvo, s katerim si je kapital podredili delovno silo in se obenem osvobodil odvisnosti od okolja ter geografskih danosti. Usodna zveza med fosilnimi gorivi in kapitalizmom je po Malmovem mnenju posledica razrednih bojev v Angliji 19. stoletja. Njegova izčrpna analiza številnih primarnih in sekundarnih virov, zgodovinskih in strukturnih dejavnikov, pojasnjuje tudi to, zakaj prosti trg danes ne more zagotoviti prehoda k obnovljivim virom energije, ter prepričljivo pokaže, da razmerja moči, ki so bila utemeljena in zgrajena na izkoriščanju zalog fosilnih goriv po vsem svetu, ostajajo nespremenjena tudi v 21. stoletju, ko je vlogo največjega »dimnika sveta« prevzela Kitajska.

Soočenje s premnogimi katastrofalnimi ujmami od prebivalcev toplogrednega planeta Zemlja zahteva, da se spoprimemo z neizprosno logiko kapitala, ki človeštvo in naravo upravlja v abstraktnem prostoru in času samo zato, da bi si zagotovila presežno vrednost.

Družbena razmerja moramo postaviti na novo, na drugih in drugačnih temeljih, pravi Malm v Fosilnem kapitalu, obsežnem delu, ki s svojo prepričljivo historiografsko in teoretsko substanco prinaša brezprizivno tezo o tem, zakaj je kapitalizem utemeljen na fosilnih gorivih in zakaj je edini krivec za ekološko kataklizmo.

Knjiga je obenem tudi koristna polemika proti današnjim liberalnim eko politikam in modnim teorijam o antropocenu, ki krivdo za vremenske katastrofe pripisujejo kar homo sapiensu nasploh (ne pa, denimo, angleškim industrialcem, ki so nas pahnili na to pot).

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
NOVO
VAŠA CENA

17.00 €

17,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.