NOVO
Spremna beseda Muanis Sinanović
Mehka vezava z zavihki
136 strani
Slovenski jezik
Velikost: 120 x 190 x 10 mm
Teža: 134 g
Leto izida: 2023
Založba: ,
ISBN: 9789616572620

15,00 

Kapitalistični realizem. Ali ni alternative? (1. ponatis)

ZALOŽBA: ,

ZBIRKA:

VAŠA CENA

15.00 €

15,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Spremna beseda Muanis Sinanović
Mehka vezava z zavihki
136 strani
Slovenski jezik
Velikost: 120 x 190 x 10 mm
Teža: 134 g
Leto izida: 2023
Založba: ,
ISBN: 9789616572620

Kapitalistični realizem je delo, ki tako po svojih oblikovnih značilnostih kot tudi po vsebini morda najbolje artikulira vzdušje prekarnega sloja v enaindvajsetem stoletju ter analizira njegove ekonomske pogoje ter kulturne značilnosti.

Razmeroma kratko besedilo deluje obenem kot manifest ter poglobljen esej, pripada hibridnemu publicistično-teoretskemu žanru, značilnemu za dobo zatona klasičnih akademskih javnih intelektualcev. Po tem močno spominja na nekatere trende pri mlajših intelektualcih v Sloveniji, denimo na nove tipe besedil, ki se pojavljajo v reviji Razpotja ali na spletni strani Radia Študent. Delo nagovarja milenijsko generacija v svetu hiperglobaliziranosti in komunikacijske premreženosti, na generacijo, ki v času razpadanja ustaljenih kulturnih form ter predvsem stalnih zaposlitev in uveljavljenih oblik dela ne more najti svojega glasu ter vzeti prihodnosti v svoje roke.

Fisher se oglaša kot intelektualec, ki mu je omenjeno stanje morda v največji meri uspelo razumeti ter mu v analizah dati konceptualno ozadje, mladim pa glas in referenčno polje.

Odlomek: 

To nelagodje, ta občutek, da ni nič novega, seveda tudi sam ni nič novega. Znajdemo se na zloglasnem
koncu zgodovine, ki ga je po padcu berlinskega zidu naznanil Francis Fukuyama. Fukuyamova teza, da je zgodovina z liberalnim kapitalizmom dosegla višek, je bila sicer splošno demantirana, a jo na ravni kulturnega nezavednega sprejemamo – celo predpostavljamo. […] V osemdesetih letih preteklega stoletja, ko je Jameson prvič predstavil svojo tezo o postmodernizmu, so vsaj na papirju še vedno obstajale politične alternative kapitalizmu. To, s čimer smo soočeni zdaj, pa je še globlji, še vseprisotnejši občutek izčrpanosti, kulturne in politične sterilnosti. […] Osemdeseta so bila obdobje, ko so se za kapitalistični realizem borili in ga vzpostavili, ko je postala doktrina Margaret Thatcher, da ni alternative – težko bi našli bolj jedrnat slogan za kapitalistični realizem –, brutalno samouresničujoča se prerokba.

O avtorju: 

Mark Fisher, znan tudi po blogovskem priimku k-punk, je bil angleški kulturni in glasbeni kritik ter filozof, ki je poučeval na Univerzi Goldsmiths v Londonu. Bil je eden tistih mislecev, ki so v začetku 21. stoletja vzpostavili nov tip intelektualca. Iz subkultur in podtalnih tokov stkani, vendar zato še toliko intenzivnejši vpliv, ki ga ima njegovo delo na novo generacijo delavcev in študentov, je neizmeren.

Njegov Kapitalistični realizem je izšel leta 2009 pri Zero Books in doživel nesluten uspeh, tudi v Sloveniji, v njem pa med drugim opisuje boj z depresijo kot družbeno, ne (samo) privatno boleznijo. Objavil je tudi deli Ghosts of My Life (Duhovi mojega življenja, 2014) in The Weird and the Eerie (Čudno in nelagodno, 2017) – slednja je izšla tik po njegovi smrti.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.