Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: trda s ščitnim ovitkom
Jezik: slovenski
Število strani: 524
Velikost: 145 x 215
Leto izida: 2024
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789612980337

29,00 

Ledeni možje

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

29.00 €

29,00 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Vezava: trda s ščitnim ovitkom
Jezik: slovenski
Število strani: 524
Velikost: 145 x 215
Leto izida: 2024
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789612980337

Nagrajeni pisatelj in prevajalec Jasmin B. Frelih se po romanih Na/pol in Piksli sooča z Ledenimi možmi. Roman preveva občutek iztaknjenosti iz prostora in časa, nekakšne negotovosti, da smo se znašli v novem svetu skritih elit, popolnega predajanja kulturi in obstoju, ki se izmika v megli.

Roman je izjemen literarni sprehod po bolj ali manj otipljivih svetovih, po katerih sega revni študent Leon Kalan, ki se hoče po prihodu iz Škofje Loke izkazati na študiju primerjalne književnosti in se prebiti v literarne kroge, ki se mu za zdaj še vztrajno izmikajo. Drago življenje v prestolnici otežuje še finančna kriza, Leon pa se poskuša poiskati v svetu, ki mu ni niti malo domač – čeprav se mu zdi, da bi sčasoma vseeno lahko našel pot iz novembrske megle, zaradi katere Ljubljana izgublja temelje, kakor zapiše sam.

Nekega dne odpadlo predavanje izkoristi za to, da na pijačo povabi skrivnostno sošolko Niko, po nekaj nenavadnih pogovorih in omembah soobstoja različnih svetov, v katerih smo različne verzije nas samih, pa se začne odpirati priložnost. Spozna namreč Nikinega prijatelja Čarmana, ki mu razloži, kakšno poslanstvo opravljajo s poglobljenim študiranjem različnih kultur, kar ga začne nezadržno privlačiti. Odloči se, da se bo posvetil francoski kulturi in za več kot mesec dni odpotuje v Francijo, za seboj pa pusti mamo samohranilko in dekle.

Tu pa se stvari šele začnejo zapletati, Leon se ves čas bori s svojimi demoni, dvomi in strahovi, da mu ne bo uspelo: »Vse, kar je od življenja upal, se mu je zdelo tako daleč. Če je svetov neskončno, mar ne obstaja eden, kjer je njegovim željam zadoščeno? Kako naj pride tja?«

Avtor Jasmin B. Frelih ob tem dodaja: »Avantgarda v Ljubljani. Evropa. Rdeče in črno, Čarobna gora, Potovanje na konec noči; Berlin, Alexanderplatz. Škofja Loka. Charlemagne. Neue Europeische Kunst. Velika finančna kriza. Veliki evropski roman. Tradicija. Literarna tradicija. Tradicija protesta. Pripadanje. Bouvard in Pécuchet. Sanjske podobe vzporednih zgodovin: če bi zmagal Hanibal, če bi Atila prinesel covid, če bi zmagal Sulejman, če bi zmagal Lenin, če bi Američani po Nagasakiju kar nadaljevali. Realizem. Naturalizem. Epistolarni roman. Kvantni roman. Skušnjave. Prešernovska struktura. Bien Dien Phu. Leon Kalan ima življenje, ki je precej bolj drobno od mojega, živi pa v resničnosti, ki je veliko širša. Pogrešal ga bom.«

Roman preveva občutek iztaknjenosti iz prostora in časa, nekakšne negotovosti, da smo se znašli v novem svetu skritih elit, popolnega predajanja kulturi in obstoju, ki se izmika v megli. Še en zadetek v polno.

O avtorju: 

Jasmin B. Frelih (1986) je pisatelj in prevajalec. Njegov prvenec, roman Na/pol, je bil nagrajen z nagrado za najboljši prvenec (2013) in nagrado Evropske unije za literaturo (2016) in je preveden v deset jezikov. Zbirka esejev Bleda svoboda je prejela Rožančevo nagrado za najboljšo zbirko esejev (2018). Zbirka kratkih zgodb Ideoluzije (2015) in roman Piksli (2021) sta bila v ožjem izboru za nagrado kritiško sito. V svoj delih se osredotoča na posameznika in njegovo soočanje s predstavljenim svetom.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.