Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 223
Velikost: 145 x 206 x 15 mm
Teža: 358 g
Leto izida: 2023
ISBN: 9789617150964

22,80 

Melanholija jazza

ZBIRKA:

REDNA CENA:

24 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,20 

VAŠA CENA

22.80 €

22,80 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 223
Velikost: 145 x 206 x 15 mm
Teža: 358 g
Leto izida: 2023
ISBN: 9789617150964

Melanholija jazza je izvrsten prvenec, izvrstna knjiga in nekakšen vodič po razumevanju mladih, ko končajo svojo študijsko pot. Kaj storiti, ko je konec faksa? Kje so službe? Kaj je moj cilj v življenju? Ima vse sploh smisel? Patricija Fašalek se v svoji prvi knjigi sprašuje o eksistencialnih rečeh, a ne pusti, da jo to omeji pri iskanju odgovorov.

Njeni liki so dodelani in zanimivi, polni mladostniških skrbi in upanja na boljši jutri. Ker to je vse, kar lahko storimo, kajne? Upamo, da bo bolje, ker prostora za kaj več ni v naših rokah. Ob tem jokamo in v tem smo sami, ker svet se ti zdi blizu le, ko si naivno navdušen nad življenjem. – Žiga Kastelic (www.student.si)

Lara se je po razpadu zveze in končanem faksu prestrašena in tesnobna odpravi v Pariz, da ‘bi si odpočila’ v praznem stanovanju svoje babice. Vse okoli nje se zdi odtujeno in nesmiselno, dokler v stanovanju ne najde zvezka dekleta po imenu Lea, ki je tam stanovalo pred njo.

Medtem ko prebira nikoli odposlana pisma neznanemu fantu, se sooča z mislimi njene sovrstnice, ki se je po faksu odpravila na prostovoljstvo na jug Francije, vendar promovirane vrednote niso sledile dejanskemu vedenju ljudi v organizaciji, ki naj bi pomagala ljudem.

S pomočjo zapisov, kjer sicer bojevita in odločna Lea izraža svojo osamljenost, izgubljenost, obsojanje drugih žensk in nezadovoljstvo nad agresivnim šefom, ki se grdo obnaša do svoje partnerke, začne Lara prevpraševati svoj pogled na svet, odvisnost od zaljubljenosti ter strah pred prihodnostjo.

Mnenji o knjigi:

Patricijo Fašalek, mlado novinarko, kulturologinjo in biblioterapevtko, sem spoznala, ko me je povabila k sodelovanju pri njenem projektu z naslovom »Zgodba, moja genialna prijateljica«. (Naslov je navdahnjen z neapeljskim ciklom Elene Ferrante.) S Patricijo sva skupaj pripravili delavnico kreativnega pisanja. Seveda sva delo zasnovali na jasnem načelu, da branje in pisanje ne more nadomestiti duševnega zdravljenja, ima pa zagotovo zdravilni stranski učinek. Šlo je torej za delavnico pisanja proze, v kateri sem bila jaz v mentorski vlogi, Patricija pa v povezovalni. Ob tem najinem skupnem delu sem opazila njeno izjemno resnost pri vstopanju v svoj lastni ustvarjalni svet, široko razgledanost, načitanost in pripravljenost na nenehno zorenje. Opazila sem, da jo kot avtorico najbolj zanimajo patološki, odvisniški odnosi. Seveda ob tako zahtevnem motivu vedno obstaja nevarnost, da bi avtor zašel v razlaganje in se oddaljil od notranjega monologa svojega lika, ki (še) ne more imeti uvida v lastne vedenjske vzorce. Vendar se Patricija tega zaveda in je zato na dobri pisateljski poti, ki se za pravega ustvarjalca nikoli ne konča. – Nataša Konc Lorenzutti, pisateljica

V romanu diši tudi po nostalgiji, že zato, ker avtorica žalost poimenuje melanholija in ne depresija, že zato, ker si želi, da bi v praznino njene duše Pariz s svojo reko, umetnostjo in avenijami vlil življenje kot vitamini, ki poživijo naš krvni obtok. A sodobni Pariz ni več tak, po katerem se je nekoč sprehajal Walter Benjamin, kot izgubljeni flâneur, da bi v prazni in brezčutni izoliranosti posameznika v velikem mestu napovedoval moderni svet. Pariz je danes, tako kot vse prestolnice, le Disneyland za turiste, poln enakih trgovin, v katerih prodajajo stvari, ki so nastale na Kitajskem. Roman je nostalgičen tudi zato, ker je delno sestavljen iz pisem, ki jih junakinji pišeta sami sebi, da bi se lažje razumeli. Pisma imajo v sebi skrit mehanizem, ki povzroči, da jih kar ne moremo prenehati pisati, sodobne komunikacijske naprave tega v sebi nimajo. O tem je govoril že Kafka: »Ko pismo pošlješ, že se od nekje najde nek demon in iz njega izbriše vse poljube, da moraš takoj začeti pisati novega«. – Irena Štaudohar

Vabljeni k branju intervjuja z avtorico TUKAJ.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

15.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,00 

VAŠA CENA

14.00 €

14,00 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.