NOVO
Vezava: trda
Jezik: slovenski, angleški
Število strani: 156
Velikost: 200 x 250 mm
Leto izida: 2024
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789612748579

30,00 

Palestinske sanje = Palestinian Dreams

PREVOD:

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

30.00 €

30,00 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Vezava: trda
Jezik: slovenski, angleški
Število strani: 156
Velikost: 200 x 250 mm
Leto izida: 2024
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789612748579

Palestinske sanje/Palestinian Dreams so delo fotografa in pobudnika Bojana Breclja ter urednice Barbare Vodopivec. Protagonist te pomembne, aktualne in pretresljive knjige je devetindevetdeset mladih Palestink in Palestincev, ki so soustvarjali projekt s samoportreti in razmišljanji o prihodnosti. Nasmejani obrazi, polni upanja, želja in sanj.

Knjiga je dokument in je mnogo več kot to. Je pričevanje o tem, da si ljudje povsod po svetu želimo ustvarjati, ljubiti, graditi skupnost in živeti v miru in slogi. A tistim, ki so si vzeli pravico upravljati ta svet, ni mar za ljudi, za življenje. Ubijajo jih in njihove domove spreminjajo v ruševine.

Leta 2018 je nastal projekt Semena palestinske prihodnosti/The Seeds of Palestinian Future. Šest let kasneje prihaja knjiga v času, ki je še bolj nasilen, tragičen in negotov. Kako živijo danes, šest let pozneje, kaj do skrajnosti stopnjevano nasilje pomeni za njihove sanje in upe? Ne moremo jih vprašati. Lahko pa si vtisnemo v spomin njihove mlade obraze, prisluhnemo njihovim mislim.

S pomočjo uporabe samoportretne fotografije in kratkih intervjujev jim je projekt dal glas, lahko so ubesedili svoje doživljanje, videnje osebne in kolektivne identitete. Ko mladi ljudje govorijo o lastnih življenjih, hkrati govorijo o Palestini. Ko opisujejo svoj dom, opisujejo tudi svojo domovino. V njihovih zgodbah Palestina ni nekaj abstraktnega, temveč nekaj, kar doživljajo in izkušajo v vsakdanjem življenju. To pomeni, da je nemogoče ločiti osebne sanje od želja in upov za prihodnost Palestine.

Barbara Vodopivec, urednica knjige:

»V času, ko v Gazi poteka genocid, ko je Izrael pobil že na tisoče in tisoče Palestink in Palestincev, večinoma žensk in otrok, je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo, da se za vsako številko skriva edinstven človek: človek s svojim imenom, svojimi idejami, željami in sanjami. Ta knjiga, ki je bila sicer narejena na koloniziranem in okupiranem Zahodnem bregu in ne v Gazi, jasno ponazarja, da ima vsak Palestinec in Palestinka svoje življenje, svoje želje in sanje, ki se prepletajo s kolektivno željo po svobodi in bojem zanjo, z željo po koncu izraelske kolonizacije in apartheida. Upamo, da bo to kmalu postala resničnost. Za svobodno Palestino.«

Bojan Brecelj, fotograf in pobudnik projekta:

»Če ne bi obiskal Palestine in Izraela, ne bi mogel povezati in razumeti tega dela sveta. Srečanja in pogovori z mnogimi ljudmi, ki so me v okupirani in kolonizirani Palestine sprejeli s široko odprtimi rokami, so mi odprli oči. Petinsedemdeset let nenehnega zatiranja, agresije in apartheida bi jih moralo narediti nesrečne. Doživel pa sem nasprotno. Palestinci so nam pokazali drugo plat človeške narave. Srečal sem ponosne in prizemljene ljudi, katerih samozavest temelji na zaupanju v življenje. Uspeli so vzpostaviti vzporedno življenje, ki ga polno živijo skupaj. Red tam ne temelji na ubogljivosti ali borbi za preživetje, ampak na samo-zavesti, zavesti o sebi, o čemer se niti ne izrekajo. S tem sem se lahko poistovetil, saj so me, čeprav samo mimobežnega tujca, tako prisrčno sprejeli. Preprosta definicija sožitja med Palestinci v tem delu sveta ima tri stebre: ljubeč odnos do zemlje, kjer živijo; močni medsebojni odnosi in zavest o skupnosti; in – najbistvenejše – globoka ponotranjena zavest enotnosti z edinstvenim, nepremagljivim življenjem. Mnogi so v intervjujih spregovarjali o koncu kolonializma in okupacije; izrazili sanje, da bo nekega dne prišlo do miru in sožitja med ljudmi, ki trenutno živijo na tej zemlji. Palestinci v Palestini – ta hip še posebej v Gazi, kjer Izrael izvaja genocid – se zavedajo, da je mogoče ubiti še veliko več ljudi, a da bosta duh in narava, ki jo utelešajo, sčasoma del skupne miroljubne prihodnosti.«

—–

ABOUT THE BOOK:

The book Palestinske sanje/Palestinian Dreams is the work of the initiator Bojan Breclj, the editor Barbara Vodopivec and ninety-nine young Palestinian women and men. The latter co-created the book through self-portraiture and their reflection on the future. A book is a document, and at the same time much more than that. It is a testimony to the desire of people everywhere to create, to love, to be part of a community and live in peace.

The publication Palestinian Dreams was one of the results of the project Bringing Culture and Art to the Streets of the West bank and the Gaza strip in 2018, in which the following organisations cooperated: Humanitas – Center for Global Learning and Cooperation; Proja – Center for the Realization of Good Ideas; Palestinian organizations Palestinian Vision and Youth Without Borders. The project at the time was supported by the European Union.

The editor Barbara Vodopivec shared her thoughts on the current situation in Palestina, strongly condemning the genocide which is happening in front of the eyes of the world: »At a time when genocide is taking place in Gaza, when Israel has killed thousands and thousands of Palestinians, mostly women and children, it is all the more important to realise that behind numbers there are unique human beings: human beings with names, ideas, aspirations and dreams. This book, though produced in the colonised and occupied West Bank and not in Gaza, clearly illustrates that every Palestinian man and woman has her or his own life path, desires and dreams, which are intertwined with the collective desire and struggle for freedom, with the desire to end Israeli colonisation and apartheid. We hope that this will soon become a reality. For a free Palestine.«

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.