Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 247
Velikost: 145 x 195 x 15 mm
Teža: 372 g
Leto izida: 2023
ISBN: 9789617186451

24,99 

Pesmi iz predala

KATEGORIJA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

24.99 €

24,99 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 247
Velikost: 145 x 195 x 15 mm
Teža: 372 g
Leto izida: 2023
ISBN: 9789617186451

Pesniški zbornik pesmi, zbranih na natečaju Pesmi iz predala. Projekt Radia Maribor in Kulturnega centra Maribor.

»Pišete pesmi?« je bilo vprašanje, ki smo ga zastavili poslušalcem Radia Maribor in dobili odgovor, ki nas ni presenetil. Vemo, da so naši sodržavljani na področju kulture navzven zelo aktivni, slutili pa smo tudi, da je razgibano njihovo notranje doživljanje in zasebno ustvarjanje. Pesnjenje je intimna dejavnost, s katero si poskušamo razložiti svet in ubesediti občutke. Mnogi pišejo, ne zato, da bi jih opazila literarna kritika, temveč zato, da bi ubesedili svet zase in morda še za svoje najbližje.

Z akcijo Pesmi iz predala smo jih izzvali, naj svoje delo delijo s širšo javnostjo. Odzvalo se je več kot sto avtorjev in avtoric različnih generacij, različnih poklicev in z različnimi pesniškimi izkušnjami. Nekateri izmed njih so se zahvalili za ta natečaj in za možnost, da svojo pesem prvič podelijo z drugimi, nekateri so svoje pesmi že kje objavili. Dragocene so prav vse, saj so nam skriti pesniki zaupali svoje doživljanje, tisti z izkušnjami pa verjeli, da je naš namen dober.

Irena Cizerl Kodič: Iz predgovora

***

PREDPRAŽNIK

Kadarkoli obrnem predpražnik
pred svojimi vrati,
pomislim na stopinje,
ki so jih pustili,
poštar s telegramom,
hišnik s paniko v očeh,
akviziterji s kupom knjig v naročju,
znanci s šopki rož in kavo,
otroci v pustnih maskah,
domači v solzah ali z nasmehi,
prijatelji z buteljko vina in kitaro,
sosede s korenčkom in solato,
čistilka z vremenom na ustih …

toliko stopalastih spominov
v koruznih listih na tleh,
a nikjer nobene
vsem vidne sledi.

Tanja Mencin

***

Ne preseneča me, da je v predalih Slovenk in Slovencev toliko pesmi … Nekateri ljudje po poeziji posežejo le občasno, običajno v kriznih trenutkih, ko obvisijo v eksistencialni praznini, ali takrat, ko se jim zamajejo temelji biti: poezija je dokazano uspešna alternativna oblika samozdravljenja. Nekaterim poezija v majhnih, homeopatskih odmerkih ne zadostuje, vedno znova se zatekamo vanjo, ker v njej najdemo tisto, česar nam tehnološko dovršena in komercialno uspešna sodobna družba neomejenih možnosti in priložnosti kljub preobilju vsega in kljub vsem možnim užitkom, ki nam jih ponuja – ne nudi … Naš svet je simbolno in pomensko prazen, poezija pa ima moč, da ga napolni s skrivnostjo, smislom in pomenom.

Petra Kolmančič: Iz spremne besede

***

Vsa ta pisana paleta je bogato predstavljena v pričujoči knjigi. In tudi to je svojevrstno in dragoceno bogastvo. Zato se na tem mestu vsem sodelujočim iskreno zahvaljujem, da sem tudi sam lahko pokukal v njihov svet, hkrati pa jim čestitam, da so se upali izpostaviti in svoje pesmi iz predala predstaviti tudi širši javnosti.

Borut Gombač: Iz spremne besede

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

19.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,90 

VAŠA CENA

17.10 €

17,10 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.