Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 423
Velikost: 205 x 265 mm
Leto izida: 2019
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789612615154

33,24 

Prve ženske na osemtisočakih: hrepenenja in usoda

PREVOD:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

34.99 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,75 

VAŠA CENA

33.24 €

33,24 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 423
Velikost: 205 x 265 mm
Leto izida: 2019
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789612615154

Delo Prve ženske na osemtisočakih avtorice Dine Štěrbové predstavlja prvo kompleksno obravnavanje alpinistične zgodovine in prav tako tudi aktualne problematike, zato ji s tega vidika v svetovnem merilu ni para. “Ena najboljših gorniških knjig, kar sem jih prebral.” – Viki Grošelj, alpinist

Ta knjiga v prvi vrsti opisuje zgodovino ženskega osvajanja vseh osemtisočakov, vendar se ne izogiba geografskim, verskim ali političnim vprašanjem, ki k eksotiki visokogorskega alpinizma nedvomno sodijo. Na zelo berljiv in verodostojen način so opisane tako neverjetne zgodbe posameznih akterk, najsi so bile uspešne ali neuspešne, kot tudi burne spremembe, ki jih je gorništvo doživljalo v zadnjem času.

Na planetu Zemlja imamo 14 gorskih vrhov, ki presegajo magično mejo 8000 metrov. Medtem ko so moški prve vzpone na vrhove himalajske krone zaključili v 60. letih 20. stoletja, so prve ženske na vrhu osemtisočaka Manaslu z velikim časovnim razmikom postale šele Japonke leta 1974.

V pričujoči knjigi sta omenjani tudi Slovenki, Marija Frantar z vzponoma na Nanga Parbat in Kangčendzengo in Marija Štremfelj, prva in do zdaj edina Slovenka na Everestu, ter njen vzpon na Broad Peak.

Avtorica knjige, pomembna češka alpinistka Dina Štěrbová, je neutrudno in marljivo celih 14 let zbirala informacije o prvih ženskah na teh gorskih velikanih. Mnogo jih je osebno obiskala, da bi pridobila za knjigo potrebne informacije in fotografije, nekatere podatke so ji zaupali bližnji preminulih, druge je odkrila v arhivih planinskih zvez. Velik poudarek je namenjen avtentičnosti posameznih dejstev. Kdor bi sklepal, da je bila zgodovina ženskega osvajanja osemtisočakov enostavna in premočrtna, bi se motil.

Usode prvih žensk na najvišjih vrhovih so bile pogosto zelo zapletene, celo krute, in izpolnjevanje sanj o osemtisočakih je zahtevalo ne le ogromno energije, alpinističnih veščin, neomajnost, pogum in garanje, ampak pogosto tudi kljubovanje neverjetnim duševnim frustracijam. Na žalost velja tudi, da so ženske svoje »osemtisočkratne« sanje in hrepenenja pogosto plačale ne samo s solzami in krvjo, ampak večkrat tudi z najvišjo ceno.

Namen te edinstvene knjige je avtentično in dokumentarno vživljanje v hrepenenja in usode vseh akterk 24 let trajajoče ženske odiseje, ki se je je, kot uspešna himalajistka, udeležila tudi avtorica sama. Delo predstavlja prvo kompleksno obravnavanje te aktualne problematike in ji s tega vidika v svetovnem merilu ni para.

O avtorici: 

Dina Štěrbová (1940) je ena pomembnejših čeških alpinistk. Med drugim je osvojila Nošak, Pik Lenin in Pik Korženevske, udeležila se je več odprav v Himalajo (Everest, Broad Peak, Nanga Parbat, Manaslu), izpostaviti pa je treba dva vzpona: na Čo Oju (prvi češkoslovaški vzpon in hkrati prvi ženski vzpon) in Gašerbrum 2 (prvi češkoslovaški vzpon).

Mnenja o knjigi: 

“Alpinizem v Himalaji je ena od najžlahtnejših oblik plezanja, ki zahteva od človeka poleg drugih veščin tudi psihične sposobnosti, kot so vztrajnost, vzdržljivost, pogum in empatijo. Ženske, uspešne v Himalaji, so pisale zgodbe svojih vzponov z zamikom, a z močnim pečatom ženskosti.” – Marija Štremfelj

“Žensko vrhunsko plezanje na velikih višinah sledi povsem enakim ciljem kot moško. To je, opraviti vzpon čim višje težavnostne stopnje na čim višji nadmorski višini. Če je le mogoče, po novi smeri in v alpskem slogu. Čeprav je celotni svetovni himalajizem, razen res redkih izjem, trenutno v krizi, smo Slovenci trdno zasidrani v njegovem najožjem vrhu. In da ne bo dvomov, Slovenke tudi. Upam in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje. Prav vsem omenjenim slovenskim alpinistkam, plezalkam, himalajkam in pustolovkam v pričujočem zapisu, gre zahvala za to.” – Viki Grošelj

“V knjigi Dine Štěrbové so opisani odlični dosežki alpinistk, ob tem pa tudi nesreče in žalostni konci najboljših, o katerih večinoma nismo dosti vedeli.” – France Malešič, Gore-Ljudje.net

Iz medijev: 

Kazalo:

 • O neki poti pod Kangčendzengo
 • Od zgodovine k sodobnosti
 • Manaslu
 • Mount Everest
 • Gašerbrum II
 • Anapurna
 • Šiša Pangma
 • Daulagiri
 • Gašerbrum I
 • Broad Peak
 • Čo Oju
 • Nanga Parbat
 • K2
 • Makalu
 • Lotse
 • Kangčendzenga
 • Spremna beseda – Vseh štirinajst
 • Viki Grošelj: Slovenke v Himal
Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.