Jezik: slovenski
Število strani: 368
Leto izida: 2023
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789612980078

32,30 

Psihiater na kavču Bojane Leskovar

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

34 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,70 

VAŠA CENA

32.30 €

32,30 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Jezik: slovenski
Število strani: 368
Leto izida: 2023
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789612980078

Psihiater na kavču Bojane Leskovar je knjiga o enem izmed naših največjih sodobnih psihiatrov, psihoterapevtov in sodnih izvedencev. Nastajala je dve leti. Gorazd V. Mrevlje se je poslovil tik pred načrtovanim izidom knjige, 1. marca 2023. 21. marca bi bil star 77 let.

Kot od portretiranca izvemo v uvodni besedi, naslov ni naključen, saj je knjiga nastajala v pogovorih z njegovo dolgoletno in dragoceno prijateljico Bojano Leskovar Bojči. »Bila je moj superego, in ne le sogovornica.« Psihiater se je spremenil v pripovedovalca, izpraševalka pa si je ob njegovem pripovedovanju zapisovala, zahtevala pojasnila in ni skrivala navdušenja nad slišanim. Bojana Leskovar je ob tem dodala: »Knjiga Psihiater na kavču je knjiga o človeku, ki je živel psihiatrijo. In bil psihiater ves dan. Poznala sva se več kot štirideset let, a dveh let, ko sva delala knjigo, ne bom nikoli pozabila. Ure in ure sva se pogovarjala, ne samo o tem, kar je v knjigi, o vsem. Ker je o vsem imel svoje mnenje, zelo specifično. Njegov pogled je bil pogled z drugega zornega kota, s kota psihiatra. Vsi smo ravno zato uživali v pogovorih z njim. In kot pravi v knjigi, ljudje so ga tudi poslušali.«

Knjiga je vsebinsko in vizualno zelo razgibana. Pokriva številna področja in obdobja njegovega delovanja, od tega, zakaj psihiatrija (»nikoli niti za hip nisem podvomil ali se pokesal, da sem se odločil za ta poklic. Poklic, ki mi je omogočil, da sem lahko nenehno širil in poglabljal odnos do okolja in sveta, spremljal in tudi poglabljal odnos do sebe.«), do časov specializacije in predstojništva na Centru za mentalno zdravje.

Gorazd V. Mrevlje v knjigi med drugim pripoveduje o mentorjih in učiteljih, razvoju psihiatrije in psihoterapije po razpadu Jugoslavije, današnji strukturi in organizaciji slovenske psihiatrije, specializantih, predstojništvu ipd. Po eni strani knjiga ponuja povsem strokovne sodbe in razmisleke, po drugi pa tudi zelo osebne teme, zato portretiranca predstavi z vseh zornih kotov in mu zgradi veličastno obeležje.

O avtorjih: 

Psihiater, psihoterapevt, sodni izvedenec za psihiatrijo, skupinski analitik, učitelj individualne analitične psihoterapije, predavatelj psihologije umetnosti na AGRFT so oznake, ki samo delno zajamejo osebnost in delo Gorazda V. Mrevljeta (1946–2023). Zelo težko je namreč zajeti skoraj pet tisoč sodnih mnenj, omeniti vse ljudi, ki so potrkali na njegova vrata, ali našteti vse njegove članke in izjave, ki so postavljale na noge psihiatrično stroko naše mlade države.
Rojen v Celju je več kot pol stoletja živel v Ljubljani. Upokojeni primarij je bil strasten bralec in sovražnik računalnikov. Pisal je s svinčnikom na roko in tako napisal tudi svojo poklicno biografijo Psihiater na kavču Bojane Leskovar.

Bojana Leskovar ima sicer pravniške korenine, ki pa so se hitro razvile v medijsko, novinarsko in uredniško delo na Delu, Mladini, Teleksu, Studiu City, Ars Vivendiju in Vivi. Njene veje so se razširile na odnose z javnostmi v agenciji Pristop in različnih ministrstvih, v Mercator, na Gospodarsko zbornico in Banko Slovenije. Ves čas pa so cvetele njene ljubezni: knjige, pogovori, intervjuji in zvedavost, ki je pripeljala tudi do urejanja in soavtorstva knjig. Knjiga Gorazd V. Mrevlje, Psihiater na kavču Bojane Leskovar je sedma v vrsti.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.