Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 116
Velikost: 270 x 255 x 9 mm
Teža: 308 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 0013-3302-7-8/2023

6,00 

Revija Ekran, julij – avgust 2023

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

6.00 €

6,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 116
Velikost: 270 x 255 x 9 mm
Teža: 308 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 0013-3302-7-8/2023

Najbolj vročo številko leta 2023 ustvarjalci revije Ekran, posvečajo romantičnim komedijam. Revija Ekran je specializirana strokovna revija s področja filma in televizije. Posvečena je filmski kritiki, teoriji, zgodovini in praksi ter spodbujanju izvirne domače filmske publicistike.

V osrednji temi z naslovom Kdo se boji romantičnih komedij? pogledajo pod izumetničeno in cukrasto površje tega kratkočasnega žanra. »Potencial in presežno vrednost romantičnih komedij bi lahko iskali v tem, da v ospredje postavljajo intimne odnose, ki se vzpostavijo kot relevanten odsev, portret in komentar družbene dinamike, skoznje pa se izrisujejo aktualne podobe družbenih vlog spola« zapiše sourednica tokratnega tematskega sklopa, Anja Banko.

Žanru romkoma sledijo od njegovega utemeljitelja, Ernsta Lubitscha, prek Nore Ephron in neodvisnega filma vse do danes ter za češnjo na vrhu torte predstavijo še tri romkom ikone: Sandro Bullock, Matthewa McConaugheyja in Jennifer Aniston. Romantične komedije so v tem zlomljenem svetu verjetno poslednji branik srečnega konca. Uspejo se dotakniti najbolj univerzalne in primarne želje človeka po biti ljubljen, sprejet in varen. Morda so zato pravzaprav najbolj ultimativen žanr.

V fokus tokratne številke postavljajoo filme, prikazane na letošnjem 19. festivalu Kino otok–Isola Cinema, ki se je na Obali odvil v začetku junija. Obiskali so tudi nekaj drugih nam bližnjih festivalov – graški Diagonale, jubilejno edicijo festivala Crossing Europe v avstrijskem Linzu, Festival daljnovzhodnega filma (FEFF) v Udinah – ter o filmu in svetu razmišljali ob letošnji razstavi urbane umetnosti v nemškem Porurju – Ruhr Ding.

Iz osrčja filmskega dogajanja, Los Angelesa, je urbano filmsko razglednico poslala scenaristka, režiserka in avdio-vizualna umetnica Valerie Wolf Gang, ki se je v sončno Kalifornijo začasno preselila, da tam dokonča doktorat s področja razširjene resničnosti, sodobnih medijev in prihodnosti filmske industrije.

Iz svojega doma na drugi strani Atlantika se je oglasila tudi kultna avtorica alternativne LGBT+ stripovske scene, Alison Bechdel, ki je konec preteklega leta pri založbi VigeVageKnjige dočakala prvi prevod svojega dela Dom za umret (Fun Home) v slovenščino. Z njo se je v novi rubriki Ustavljene podobe, v kateri se bomo posvečali stripu, pogovarjala Pia Nikolič.

V Ekranu julij/avgust vas poleg pogovora z Alison Bechdel čakajo še trije zanimivi intervjuji. Petra Meterc se je pogovarjala z indijsko režiserko Sreemoyee Singh, ki se v svojem filmskem prvencu K srečnim ulicam (And, Towards Happy Alleys, 2023) odpravi iskat protagonist(k)e iranskega filmskega in pesniškega ustvarjanja. Katja Šifkovič je v Ljubljani ujela dr. Giacoma Caloria z Univerze Milano-Bicocca, velikega poznavalca japonske kinematografije, Žiga Brdnik pa je na premieri filma Jezdeca (Dominik Mencej, 2022) govoril z legendarnim igralcem Nikolo Kojo.

V rubriki Flashback najdete še nadaljevanje epskega teksta Marcela Štefančiča, jr. o Leanovem orientalizmu. Andrej Gustinčič v rubriki Miti in ikone predstavi Billa Gunna, eno »najbolj izvirnih, privlačnih in tragičnih figur ameriškega filma v prejšnjem stoletju.« Tu so, kot vedno, tudi kritike aktualnih filmov in serij, kolumna Anje Zag Golob in Pritisk daljinca, objavljamo pa tudi izbrane tekste, ki so nastali na letošnji Ekranovi filmsko-kritiški delavnici Do zadnje besede.

Za konec opozarjamo še na rubriko Predmet meseca, ki jo tokrat posvečajo gledališkemu, televizijskemu in filmskemu igralcu Janezu Hočevarju ter filmu Kavarna Astoria (1989, Jože Pogačnik), v katerem je odigral eno svojih najbolj dovršenih filmskih vlog. Več o poznanih in nepoznanih filmskih obrazih Janeza Hočevarja si lahko preberete tudi v novi knjižici Poklon Janezu Hočevarju, ki je pravkar izšla v založbi Slovenske kinoteke.

Toplo vabljeni k branju!

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.