Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 119
Velikost: 270 x 255 x 9 mm
Teža: 329 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 0013-3302-11-12/2023

6,00 

Revija Ekran, november – december 2023

KATEGORIJA: ,

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

6.00 €

6,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 119
Velikost: 270 x 255 x 9 mm
Teža: 329 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 0013-3302-11-12/2023

Revija Ekran je specializirana strokovna revija s področja filma in televizije. Posvečena je filmski kritiki, teoriji, zgodovini in praksi ter spodbujanju izvirne domače filmske publicistike.

Prav te dni, ko je na policah zadišalo po sveže stiskani številki Ekrana, zadnji v letu 2023, vstopamo v filmsko najbolj pester del leta. Projektorji 34. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala so v polnem zagonu, objavljen je program jubilejne 20. Animateke, med 9. in 17. decembrom se bo odvil že 39. Festival LGBTQ+ filma, pred nami pa je tudi sezona oskarjev. Dobrih filmov skratka ne bo (z)manjkalo.

Kot je že v prejšnji številki Ekrana ugotavljala Metka Dariš, imajo filmi daljše in bolj osmišljeno življenje, če sopredvajani tudi v kinu. »Bolj so prisotni v širši zavesti – ne samo gledalcev, ampak tudi filmskih kritikov in teoretikov – in se tako tudi bolj vpišejo v filmsko zgodovino.« O tem, kako se vzpostavlja stik med občinstvom in filmom, si lahko preberete v dveh novih prispevkih iz rubrike Kino Paradiž, ki nastaja v sodelovanju z društvom Fipresci. K daljšemu in bolj osmišljenemu življenju filma zagotovo pripomore tudi njegova refleksija. Anja Zag Golob s pismom aktualni ministrici zaključuje serijo kolumen Kontraplan, kjer je vse leto kritično reflektirala kritiko in problematiko poskušala osvetliti z različnih perspektiv.

Osrednja tema tokratne edicije Ekrana, Podobe spomina, ki sta jo uredili Jasmina Šepetavc in Natalija Majsova, pod drobnogled vzame film kot medij spominjanja. Sedem prispevkov iz raznovrstnih zornih kotov prevprašuje, kako in česa se lahko spominja film, ter reflektira povezave med filmom, spominom, dediščino, zgodovino in etično-političnimi premisleki. V Ekranu november/december izpostavljamo še rubriko Fokus, v kateri tokrat pokrivamo 26. Festival slovenskega filma v Portorožu, razglednico Petre Meterc o Los Angelesu, mestu – filmski kulisi, razpravo Veronike Šoster »Wes svet je oder« o pripovednih postopkih v filmih Wesa Andersona, Ana Obreza pa na krilih filma in glasbe zajadra v prispevku »Glasbena godba – filmska zgodba«. Kot vedno so tu še kritike aktualnih filmov in serij, festivalska poročila, Pritisk daljinca, Predmet meseca, Moj najljubši frejm in Ustavljene podobe – nova rubrika, posvečena stripu.

Za konec pa še povabilo na dva dogodka. V četrtek, 23. novembra, bomo v Dvorani Silvana Furlana podelili letošnje priznanje revije Ekran. Priznanje revije Ekran je bilo ustanovljeno leta 2012, ob petdesetletnici izhajanja revije, z željo poudariti zasluge slovenskih filmskih publicistov_k in kritikov_čark, ki s svojim delom prispevajo k dvigu filmske kulture v Sloveniji. Priznanje revije Ekran za leto 2023 prejme filmska kritičarka, publicistka, urednica, scenaristka in režiserka Majda Širca. Podelitvi priznanja bo sledila projekcija filma Povečava (Blow-Up, 1966, Michelangelo Antonioni) po izboru nagrajenke. Ob tem si lahko v Ekranu preberete tudi obsežen intervju z nagrajenko, ki ga je pripravil lanski prejemnik ekranovega priznanja, Žiga Brdnik.

Ob koncu leta pa se nam obeta še prava kino-ušesna poslastica. »Prva celovečerna mojstrovina Busterja Keatona in ena zgodnejših velikih filmskih komedij se začne z nevihto, dvojnim umorom, jokajočim otrokom, žalovanjem za ubitim možem in bratom ter zaprisego maščevanja« v prispevku z naslovom »V temo in nazaj« zapiše Andrej Gustinčič. Nemo filmsko klasiko Naše gostoljubje (Our Hospitality, 1923, Buster Keaton in John G. Blystone) z živo glasbeno spremljavo – ter sveže spisano partituro, ki jo tudi tokrat podpisuje skladatelj in pianist Andrej Goričar – si lahko ogledate v četrtek, 28. decembra, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

15.00 €

15,00 

VAŠA CENA

10.00 €

10,00 

VAŠA CENA

6.00 €

6,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.